TOVÁBBRA SEM ADNÁK VISSZA EGYHÁZI TULAJDONBA AZ INGATLANOKAT MATKOVICHÉK

Továbbra sem adná vissza az Észak-pesti Református Egyházmegye által kért ingatlanok mindegyikét a balliberális vezetésű váci önkormányzat. Egy helyrajzi számon szerepel a Madách Imre Gimnázium épülete az egyház által visszakért Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolával. Matkovich Ilona azzal próbál érvelni, hogy Vácot jelentős vagyonvesztés érné az ingatlanátadással – számolt be róla a HírTV.

„Kérdés az, hogy azon alpolgármesterek, illetve a frakciójukban ülő valamikor nemzeti keresztény értékeket vallók ilyenkor milyen álláspontot képviselnek? Vajon megjegyzik-e a polgármester asszonynak, hogy itt miről is van szó és szót emelnek-e ezen egyházellenes magatartás ellen?” – nyilatkozta Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum szervezője. 

Inotay Gergely alpolgármester – aki legutóbb összellenzéki jelöltként kétharmados vereséget szenvedett a parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-s Rétvári Bencével szemben – korábban katolikus hitoktató volt, de a váci szivárványkoalícióban több, magát jobboldalinak mondó helyi politikus is ül. 

Imre Zsolt rávilágított arra is, hogy Matkovich Ilona magatartása nem meglepő, hiszen korábban liberális újságíróként többször is kritikát fogalmazott meg az egyházakkal szemben.

Egy cikkében azt állította (Magyar Narancs, 2007), hogy az 1920-as-’30-as években a katolicizmus államvallás volt, noha az országot akkor vezető Horthy Miklós református volt.

MOLNÁR J. PÉTER: TÖRTÉNELEMÓRA MATKOVICH ILONÁNAK (DE MÁS IS TANULHAT BELŐLE)

Ráadásul Matkovich szerint a katolikus egyház a valóságosnál nagyobb erőt, illetve közéleti jelenlétet igyekszik mutatni.

Matkovichék jelentős vagyonvesztésre hivatkozva nem akarják visszaadni az épületet a reformátusoknak, amit az egyházmegye vitat és tárgyalásokat kezdeményezett a városvezetéssel. Az önkormányzatnak küldött levelükben a reformátusok felhívták a figyelmet arra, hogy az ingatlanok egyházi kézbe kerülése további fejlesztések előtt nyitná meg az utat, valamint arra is, hogy ők eddig 7 millió forinttal támogatták Vác zöldövezeti programját.  

Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szérűskerti épülete

Az oktatási célú egyházi ingatlanok tulajdonjogának visszaadására egyébként törvény kötelezi Matkovichékat.

A Hír TV riportja itt tekinthető meg.