A FEHÉREKNÉL GYÖNYÖRŰEN FELÚJÍTVA VISSZAKERÜLT A HELYÉRE A FERRERI SZENT VINCE OLTÁR KÉPE

A húsvéti ünnepkör egyik szemmel is jól látható ajándéka Vácott, közelebbről a Fehérek templomában, hogy gondos tisztítás és restaurálás után a szent neve napján visszakerült helyére a Ferreri Szent Vince oltár vászon képe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nagy jelentőségű művészi helyreállító munkát Fazekas Gyöngyi restaurátor művész és Privári-Mürschberger Zsuzsanna restaurátor végezte el a vászonképen, hosszú hónapokon át dolgoztak ezen a feladaton.

Mint korábban megírtuk, ugyancsak a restaurátor művészeknek köszönhető a szentélyben (a bejárattól tekintve a bal oldalon) elhelyezett értékes festménynek a restaurálása, ez a táblakép (súlyosan szennyezett, rongálódott állapotban) a templom karzatán, a főoltár mögött került elő még 2021-ben egy ottani karbantartó munka során, helyreállításának költségét a Migazzi Alapítvány állta.

A mellékoltári képek felújítása pedig a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának is köszönhető, Szent Anna és Szent Vince után most Szent Flórián van soron.

Ferreri Szent Vince a nagy nyugati egyházszakadás idején volt kemény szavú bűnbánathirdető prédikátora fél Európának. 1357-ben született a spanyolországi Valenciában. Kora ifjúságától szívesen tanult. 17 éves korában Szent Domonkos rendjébe lépett, hogy itt az igaz hit harcosa legyen. Eleinte tanított, majd egyre inkább az egyház ügyei, végül a prédikálás fele fordult.