TOVÁBBRA IS BELÁTHATATLAN, HOGY MIKOR JÖN IGAZI FELTÁMADÁS A VÁCI FOCIBAN

Újonnan készíttetett molinók ugyan jelenleg jótékonyan elleplezik a ligeti stadion bejárati „cégértábláinak” korábbi gyászos kopottságát, s ez is számíthat valamit hangulatjavítás szempontjából, azért az továbbra is meglehetősen beláthatatlan, mikor lesz igazi feltámadás a váci fociban.

Mindenesetre a napokban helyzetértékelő és a közeli jövőképet vázoló sajtótájékoztatót tartott a Vác Városi Labdragó Sportegyesület (VVLSE) vezetése.

A részben visszatekintő információkat Iványi Károly klubelnök, Herédi Attila szakmai igazgató, elnökségi tag, valamint a sportprogramért és a TAO-pályázatokért felelős Sándor Tamás ismertette, jelen volt továbbá Miklián Norbert technikai vezető és Lebán Tibor, az egyesület felügyelő bizottságának elnöke is.

Általános helyzetértékelésének elején Iványi Károly kiemelte, hogy a Vác FC Kft. körüli állapotokat még folyamatban lévő ügyek kísérik, így mélyebben ebbe – jogi és személyiségi okok miatt – még nem kíván a VVLSE vezetése belemenni. (A 2022 nyarán öncsődöt jelentő gazdasági társaság ügyvezetőjének korábbi felmondása után a megbízatása hamarosan megszűnik, majd ezt követően lehet helyére mást kinevezni. Az új ügyvezető fogja levezetni a korábbi irányítás munkáját értékelő vizsgálatot.).

Elhangzott az is, hogy a Vác FC TAO-beruházása kapcsán mintegy 450 millió forint felhasználása, kifizetésének jogcíme ismeretlen, illetve kérdőjeles. A Vác VLSE 73 millió forintos tagi hitelt várna vissza a kft-től, 180 milliót pedig a városi önkormányzat, amely korábban fejlesztési hitelt felvéve, ennyit adott a stadionrekonstrukció önrészére.

Iványi Károly elmondása szerint a munkatársi csapat – amelyben jelenleg nincs főállású – szinte változatlan és az elnök értékelése alapján mindenki becsülettel dolgozik a klub érdekében. Ám a korábbi időszakban felerősödött szülői és szurkolói elégedetlenséget, az első csapat szakmai visszaesését, az infrastruktúra leromlott állapotát csak kemény és időigényes munkával lehet kijavítani.

A klubelnök kiemelte, hogy az önkormányzattal meglévő korábbi feszültségek megszűntek, s javultak a kapcsolatok az MLSZ-szel is.

A folytatásban Herédi Attila az utánpótlás-nevelés jelenlegi helyzetét tekintette át. Mint emlékeztetett rá, a fiatalokkal foglalkozó klubokat különböző kategóriákba sorolták.

Ennek alapja az adott edzési lehetőségek, a szakmai munka nívója, a kinevelt tehetségek fejlődésének biztosíthatósága volt. A VVLSE körzetközponti minősítést kapott, amivel 18 kisebb egyesületben folyó képzést fogják össze.

A 14 évesnél idősebb korosztály tehetségeinek eligazolása után a váci klub nevelési támogatásban részesül. Ugyanakkor cél az, hogy az egyesület feljebb lépjen és amint lehet, megkapja a tehetségközpont besorolást. Erre reményt ad, hogy a klubban lévő 15 utánpótlás együttesnél – jellemzően a klubnál másodállásban dolgozó egykori váci focisták edzősége alatt – színvonalas munka folyik, a csapatok országos szinten a legjobb 20-30 gárda közé számítanak. A jelenlegi pályakörülmények viszont nehezítik a célok elérését.

A gazdasági helyzetről és a TAO-források lehetőségeiről Sándor Tamás adott információkat. Mint elmondta, a most folyó bajnokságban és a következő szezonban is biztosított a csapatok versenyeztetése. A mintegy 150 milliós idei költségvetésben olyan célokra is tudnak költeni, melyek az elmúlt időszakokban elmaradtak. Négy korosztály számára is edzőtáborozást biztosítanak a nyár folyamán. A gyermekek számára három éve elmaradó felszerelés pótlása is megtörténik. Az utazási és étkezési költséget a jövőben a klub állja majd.

A két VVLSE-ingatlanberuházás közül a székházfelújítás 90%-ban valósult meg, a kivitelezőtől való átvétel csak a hiányosságok megszüntetése után történhet meg, akkor kerülhet majd vissza az oldalhomlokzatra a dicsőségtábla is, amelynek levételét többen szóvá tették és teszik.

A volt deákvári laktanyába tervezett két nagy méretű pálya megépítése azonban ellehetetlenült. A tárgyalások mai állása szerint az arra a munkára kiválasztott kivitelezővel egy teljesen új nagy méretű műfüves pálya készül el a mostani, másfél éve használhatatlan szérűskerti helyén, illetve egy kisebb élőfüves pályát is létesítenének a sportcsarnok és a középiskolák közötti volt alakuló téren (Bocskai tér). Ennek finanszírozására a klub visszafizeti az akadémiai pályákra kapott 73 milliós önkormányzati önrészt, melyet a város ismét a klub rendelkezésére bocsát.

Ezen elképzelésekhez természetesen MLSZ-jóváhagyás, majd ennek birtokában önkormányzati engedély szükséges, ha ezek megvannak, a remények szerint még idén felépülhetnek az új pályák.

VO-komment

A klubvezetés szabadkozása kapcsán természetesen kommentek is felkerültek a VVLSE közösségi médiás oldalára, a vitaindító bejegyzés (amit már többen lájkoltak) így szól:

„Valamit nem értek! Ezek az emberek nem voltak benne az elmúlt években a klubvezetésében? Nem tudták mi folyik a klubnál? Remélem, nem csak a laktanya és a pénz visszacsatornázása az önkormányzat felé a fontos!”