KRÍZISHELYZETBEN SEGÍT A GALCSEK UTCÁBAN MEGNYITOTT ÚJ ESÉLY KÖZPONT

Pénteken és szombaton – az intézmény első, regisztrációhoz kötött adományosztása alkalmából – már sokan ellátogattak a Baptista Tevékeny Szeretet Missziónak a Galcsek utcában létrehozott Új Esély Központjába, amely ettől a héttől kezdve már minden nap (7 – 19.30 között) fogadni tudja a hozzájuk fordulókat.

Mint azt Alföldi-Szabó Erika országos vezetőtől megtudtuk, az elsősorban a pszichiátriai- és szenvedélybetegeknek segítséget nyújtó nappali ellátóintézmény a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió és a váci önkormányzat között létrejött ellátási szerződés alapján indította el szolgáltatásait október 1-jén a Galcsek u 8-10. szám alatti, a feladatokhoz igazodóan alaposan átalakított egyik épületben.

A hét minden napján nyitva tartó egyházi fenntartású intézményben 50 pszichiátriai- és 50 szenvedélybeteg kaphat szakszerű segítséget, a működtetést vállaló misszió célja a rehabilitáción túl, hogy megkönnyítse az ellátottak mindennapjait, s fontos tudnivaló, hogy az ellátásnak nem feltétele, hogy a rászoruló a baptista felekezethez tartozzon, bárki kérhet segítséget az Új Esély Központban, aki betöltötte a 16. életévét.

– Intézményünkben négy képzett, pszichológiai vagy szociális végzettséggel rendelkező terápiás munkatárs foglalkozik az ellátottakkal. Számos szolgáltatás igénybevételére nyílik lehetőség, a tisztálkodástól az ebéden át, a televízió és internethasználatig, akár mosni, játszani és pihenni is lehet az épületben, de mindezek mellett leginkább a szakmai segítségnyújtásban szeretnénk erősek lenni. Az ellátottak becsatlakozhatnak egyéni és csoportos terápiákba, emellett fontos kiemelni, hogy jár hozzánk egy pszichiáter-addiktológus, dr. Silling Tibor főorvos úr, aki az egészségügyi vizsgálatokat végzi. Nagyon jó vele együtt dolgozni, nagyon kedves ember, szeretik az ellátottak. Van egy lelki gondozónk is, aki felekezettől függetlenül elbeszélget azokkal, akiknek erre igényük van – foglalta össze a központban igénybe vehető szolgáltatásokat Alföldi-Szabó Erika.

De pontosan kik és milyen problémákkal fordulhatnak segítségért a váci Új Esély Központ munkatársaihoz?

  • Olyan pszichiátriai- és szenvedélybetegek, akik nem szorulnak kórházi kezelésre, de otthon egyedül vagy családjuk körében már nem tudnak megbirkózni a problémákkal.
  • Például, akik elvesztették a munkájukat és emiatt krízishelyzetbe kerültek
  • Esetleg olyan nők, akik szülés után nem tudnak újra beilleszkedni a társadalomba
  • Illetve azok is, akik a világjárvány megjelenése óta kerültek nehéz helyzetbe a bezártság és az ezzel járó magány miatt.
  • Alkohol- és/vagy drogproblémákkal küzdőknek, játékfüggőknek, de egyéb addiktológiai problémával küzdőknek is segítséget nyújtanak.

(Ezek tipikusan olyan esetek, ahol nincs betegségtudat, az elszenvedő személyesen egy ilyen helyzetben teljesen másként látja magát, mint ahogy a külvilág látja őt és a problémáját. Általában akkor fordulnak segítő szervezetekhez az érintettek, amikor már kritikus a helyzetük, esetleg a család azt mondja, hogy itt a vége, ha nem csinálsz valamit, akkor az utcára kerülsz. Ha valaki ilyen helyzetbe jutva segítségért folyamodik, azzal már egy nagy lépést tesz előre, hiszen felismerte, hogy változtatnia kell az életén.)

– Ezeket a krízishelyzeteket komplexen kell kezelni, a szenvedélybetegség illetve a pszichiátriai betegségek nem önmagukban léteznek, a családdal, a hozzátartozókkal együtt kell foglalkozni az adott problémával, ezért az egyéni terápiákon túl a hozzátartozóknak is szeretnénk csoportterápiás foglalkozásokat indítani. A segítségnyújtást senkire nem lehet ráerőltetni, a döntést mindenki maga hozza meg és a jelentkezés önkéntes alapon működik. Az intézmény céljai között szerepel a prevenció is, ami leginkább a fiatalok esetében vezethet célra – emelte ki Alföldi Szabó Erika.

Hozzátette: a mostani jogszabályok mellett nehezebb bejutni az iskolákba, de mindenképpen azt szeretnék, hogy ne csak akkor beszéljenek ezekről a dolgokról, amikor már megjelent a probléma, hanem már azt megelőzően, minél fiatalabb korban ismerjék meg a felnövekvő generációk tagjai a lehetséges következményeket.

Az intézmény adományok szétosztásával is szeretné segíteni az ellátottak mindennapjait, szívesen fogadnak felajánlásokat a lakosságtól, elsősorban ruhaneműket, cipőket, de egyéb tárgyakat, eszközöket is, amelyekre már nincs szükség a háznál, de még használhatók. A regisztrált ellátottak számára minden hónapban biztosítanak egy alap-élelmiszerekből álló csomagot, továbbá egy alacsony összeg befizetése ellenében napi egyszeri étkezésre is lehetőségük van a központban.