HELLOTAVASZ – PÉNTEKEN ÉS SZOMBATON A VÖRÖSHÁZBAN VASTAG CSABÁVAL, BESENCZI ÁRPÁDDAL, NÉPMESE SZÍNHÁZZAL ÉS AZ URBAN VERBUNKKAL

„HELLOTAVASZ – KULTÚRPIKNIK” címmel változatos és egyúttal INGYENES programok várják 2022. ÁPRILIS elsején és másodikán a térség zene- és kultúrabarátait a váci Vörösház udvarán (Dr. Csányi L. körút 52.). A rendezvény fővédnöke: Rétvári Bence országgyűlési képviselő és lapunk, a VácOnline a programsorozat egyik médiatámogatója.

PROGRAMOK

Április 01. péntek 18:00 

Vastag Csaba

 

Április 02. szombat 14:00

Hevesi Sándor Színház: A helység kalapácsa, Besenczi Árpád előadásában

szombat 15:00

Magyar Népmese Színház: Az aranytollú madár

szombat 18:00

Urban Verbunk: Rózsa Story

***

Vastag Csaba

Fonogram-díjas magyar énekes. A Popdaráló és az X-Faktor című műsorok révén vált országosan ismertté, de már előtte is tevékenykedett színházi darabokban, musicalekben. Az X-Faktor első évadának győztese.

Vastag Csaba Budapesten született 1982-ben, de családjával Veszprémben élt. Már gyermekként az iskolában versmondó versenyeket nyert. Hét évet a Veszprémi Petőfi Színházban töltött, ahová táncosként került be. Tizenegy éves korában már akrobatikus rock and rollt táncolt, később pedig rock zenekarok énekese lett. Több európai országban megfordult különböző turnék alkalmával. 2000-ben érettségizett a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban. Majd a veszprémi Pannon Egyetemen diplomázott. Kezdetben az énektanulás ellen volt, 7–8 éves korában járt pár trombita órára is, de szerinte a legőszintébb éneklés az egyénből fakad. Ezek ellenére a hangját szakember képezte. A 2008-as év magyar Zenész TOP 100-ban a negyedik helyezést érte el. Ő volt 2008 legnépszerűbb musicalénekese. (Wikipedia)

A helység kalapácsa, Besenczi Árpád előadásában

Hősköltemény egy részben, négy énekben

Petőfi Sándor 1844-ben írta ezt a remekművét. Műfaji meghatározása: „eposz-paródia”.
A helyszín egy falusi kocsma, ahol „szemérmetes Erzsók ötvenötéves bájai” megbabonázzák a „helybéli lágyszívű kántort”, viszont Erzsók szívéért a „helység kalapácsa” is verseng. Az óriási konfliktust bonyolítja még a „fondor lelkületű egyházfi”, Bagarja uram a „béke barátja”, Vitéz csepű Palkó és még sok más remek figura felbukkanása.

 

Magyar Népmese Színház: Az aranytollú madár

Erdőlánya tündér titokban felneveli Bergengócia királyának kisfiát és kislányát, akiket az ármányos banya tett ki az erdőre. Amikor eljön az ideje, az Aranytollú madár visszaviszi a gyerekeket a szüleik közelébe a selyemrétre, ahol palotát emel nekik. A banya megsejti, hogy kik a gyerekek, ezért próbatételeket eszel ki, hogy elveszejtse őket. Aranytollú azonban segít, így a végén a szülők és a gyerekek egymásra találnak.

Urban Verbunk: Rózsa story

Magyarország legújabb hivatásos tánctársulata, a Junior Príma- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, Moussa Ahmed és társa, Tóth Judit által alapított Urban Verbunk egyedi módon és átütő erővel viszi színpadra Rózsa Sándor életét. Vérpezsdítő ritmusok, 16 hengeres dinamika és határtalan lendület fémjelzi a társulat új produkcióját is.

Fejjel lefelé lógó Gyimesi csángó ropogtatás, eszközös harci táncok, éles kések és láncok: tradicionális néptánc gondolatébresztő akrobatikai elemekkel fűszerezve. A vizuális élményt egy hatalmas ledfal-kapu teszi teljessé, melynek segítségével több százan táncolnak egyszerre a tüzes Hortobágyon.

A képregényként is megrajzolt szereplők egy futurisztikus, mégis hiteles betyárvilágot tárnak a nézők elé, a klasszikus történetet napjaink ingerküszöbéhez hangolva.

„Jelentős szerepet kap az előadásban Erkel Ferenc kevésbé ismert, megzenésített Szózata is, amellyel szeretnénk a történelmi hitelességet kidomborítani, hiszen az előadás legfőbb célja a magyarság identitásának erősítése és a hagyományos kultúra népszerűsítése” – fűzi hozzá a táncegyüttes művészeti igazgatója, Moussa Ahmed.