MÁR LÁTVÁNYOS JELEI IS VANNAK A VÁC-ALSÓVÁROS VASÚTI MEGÁLLÓ KORSZERŰSÍTÉSÉNEK – VÁCTÓL FÜGGETLENÜL

Az állami vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomások környezeti szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. A legforgalmasabb megállókat érintő „50 megújuló állomás”-program 2019-ben indult, ennek keretében 2021-ben 10 helyszínen fejeződtek be karbantartási és felújítási munkálatok, 3 helyszínen 100 P+R és 26 helyszínen 1298 B+R parkoló épült összesen – írja a mavcsoport.hu.

A munkálatok során térségünkben 2021-ben Sződ-Sződliget megállóhelyen felújították a felvételi épületet, megszépült a homlokzat és megújult az utasváró is, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is kijavították, továbbá a gyalogos aluljáró világításának felújítása megtörtént.
Ferihegy, Rákoskert, Rákospalota-Kertváros, Vác-Alsóváros, Vicziántelep megállóhelyeken a peronokon számos új padot és hulladékgyűjtőt helyeztek el, valamint új biztonságtechnikai rendszert építettek ki. Rákospalota-Kertvárosban továbbá a peront is felújították, Vác-Alsóvároson a betonkerítés festése és az aluljárói lépcső tetőfedése is elkészült, Vicziántelepen a helyenként megsüllyedt térburkolat javítását is elvégezték és új típusú utasbeállókat telepítettek.

Huszonhat helyszínen összesen 1298 B+R parkoló épült 2021-ben:

  • Gyömrőn és Monoron 100-100,
  • Pilisen 90,
  • Kápolnásnyéken, Szolnokon és Vecsésen 80-80,
  • Ceglédbercelen 68,
  • Gárdonyban, Pestszentlőrincen, Velencén és Zebegényben 60-60,
  • Agárdon, Alsógödön, Erdőkertesen, Farmoson, Fóton, Fótújfalun, Martonvásárban, Őrbottyánban 40-40,
  • Ceglédbercel-Cserőn, Kisköre-Tiszahídnál, Monorierdőn, Nagymaroson, Sülysápon, Sződ-Sződligeten, Vicziántelepen pedig 20-20 kerékpártároló épült ki.

A tervezetten 2023-ig tartó „50 megújuló állomás” program keretében értelemszerűen 2022-ben is tovább folytatódnak a karbantartási munkálatok. Rákospalota-Kertvárosban zajlik az utasbeálló kiépítése, Nagymaros-Visegrádon és Szobon pedig folyamatban van a felvételi épület felújítása, ezeket tervezetten szintén befejezik még ebben az évben, továbbá Felsőgödön 60 kerékpártárolót létesítenek.

A Vác-Alsóváros megállóhelyen a padok és hulladékgyűjtők kihelyezésén túlmenően már még látványosabb jele is van a felújításnak, ugyanis elkezdődött az új utasbeállók kihelyezesének előkészítése, a korszerű utastájékoztatási eszközök felállításának munkafázisa.

Ahogy a Vác-Alsóváros vasúti megállóhely ütemtervbe vett, és már javában elkezdett felújítása kapcsán korábban is megjegyeztük, ezúttal is fontosnak tartjuk hangsúlyozni:

a fejlesztés központi beruházásban, egészen pontosan az állami vasúttársaságnak köszönhetően valósulhat meg.

VO-komment:

Már csak azért is fontos ezt kiemelni, mert a város mostani vezetői akár két gyufaszál keresztbe rakásáért is elvárják az istenadta néptől, az alattvalóktól az ujjongó, hajbókoló ünneplést.
Különösen igaz ez Kiss „Tegyünkrendet” Zsolt (mellesleg körzetileg érintett képviselő) alpolgármesterre, aki főképp előszeretettel próbál idegen tollakkal ékeskedni. Nem csodálkozhatnánk, ha – afféle supermanként – annak idején („Önmagáértpatrióta” (un)Frejancsics(ka) László körzeti képviselő- és alpolgármester társával, no meg Fehér „Rohamsisakos” Zsolt, szintén városrészi képviselő társával kötelékben) mindenki mást megelőzve „odarepülne” majd egy új utas beállóhoz ünnepélyes sajtótájékoztatót tartani.
Természetesen azt a látszatot keltve, mintha elsősorban az ő érdeme, érdemük lenne a fejlesztés.
De hát nem az övék lesz, akárhogyan is igyekeznének csűrni-csavarni a dolgot szájkaratéval, irányítottan agyonlájkolt fészbuk-szóözönnel, az érdemeiket kétségbe vonó felvetésekre előadandó szabadkozással.
Erre készüljenek az urak!