MENNYI AZ ANNYI? MILYEN ÖSSZEGŰ ÁLLAMI KAMPÁNYTÁMOGATÁSSAL SZÁMOLHATNAK A PÁRTOK?

Már tudott, Áder János köztársasági elnök bölcs döntéssel a lehető legkorábbi időpontra, 2022. április 3-a vasárnapra írta ki a soron következő országgyűlési képviselőválasztást. Ebből kiderült, a hivatalos kampány ötven nappal a referendumot megelőzően, 2022. február 22-én veszi kezdetét. A köztársasági elnök úr törvényesen járt el, mert több mint 72 nappal április 3-a előtt tűzte ki a voksolás napját. Ugyanezen a napon szavazhatunk majd a „4 NEM-es” gyermekvédelmi törvényről is.

Az országgyűlési választáson részt vevő és ott listát állító pártokat állami kampánytámogatás illeti meg. Hasonlóan, mint a parlamenti bejutási küszöb esetében, itt is pontosan meghatározott, milyen állami kampánytámogatási összeggel rendelkezhet egy-egy párt vagy pártszövetség.

A közösen induló pártok (pártszövetségek) közös listát állítanak. Így tesz majd a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt, valamint az ellenzéki koalíció, amely hat pártot foglal magában.

A törvények értelmében mindkét pártszövetséget egy jelölőszervezetként (mintha csak egy párt lenne) kell tekinteni, tehát a kampánytámogatás mértéke is ennek megfelelően alakul.

Ebből a szempontból a legrosszabbul a hatpárti baloldali koalíció jár, hisz arányosan nekik jut a legkevesebb pénz az összefogást alkotó egyes pártok tekintetében.

A két egymással szemben álló pártszövetség megközelítőleg 600-600 milliót költhet állami pénzből kampány célokra a választásokat megelőző ötven nap során, mellyel a törvényben meghatározott rend szerint köteles elszámolni a voksolást követően.

Hogy ez az összeg, minek függvényében képződik, azonnal megmutatjuk. Mint ismeretes, a hivatalos kampány ötven nappal a referendum (április 3.) előtt, február 22-én veszi kezdetét. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egyes pártok addig nem költhetnek kampányt előkészítő célokra. Megtehetik, de csak saját forrásból, mely nem összekeverhető az állami kampánytámogatással.

Míg a pártokat szigorú elszámolás köti, mindez nem vonatkozik a közös lista miniszterelnök-jelöltjére, Márki-Zay Péterre, mivel ő nem egy bejegyzett politikai pártot, csupán egy mozgalmat (Mindenki Magyarországa Mozgalom) képvisel. Ő nem rendelkezik szigorú elszámolási kötelezettséggel és szemben a bejegyzett hazai pártokkal, elfogadhat külföldi támogatást is.

Mennyi az annyi?

A törvény szerint az országgyűlési választáson minden pártlistát állító párt jogosult támogatásra a központi költségvetésből.

Az összeget egy képlet alapján számolják ki, mely szerint az összes megszerezhető mandátum (199) és ötmillió forint szorzatának 40 százalékával megegyező összeg jár, ha legalább 71, 50 százalékával megegyező, ha legalább 80, illetve 60 százalékával megegyező összegű támogatás jut, ha az adott párt minden egyéni választókerületben (106) állított jelöltet. Így képződik a mintegy 600 millió forint.

Melyik párt, mennyit kaphat?

Komolyan nehezíti a baloldal dolgát, hogy még a támogatás folyósítása előtt meg kell állapodniuk arról, ki mekkora összegre tart igényt a közösből, (itt fognak legközelebb egymásnak esni a megélhetési politikusok) az annak elosztásáról szóló megállapodást pedig a közös pártlista bejelentésével egyidejűleg be kell nyújtani a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Gyurcsány Ferenc nem számolhat azzal a lehetőséggel, hogy majd ö lesz a „pénztáros”, mert minden párt a saját számlaszámára kapja a neki járó összeget. Mint már említettük, a választások lezárultával a pártoknak tételes elszámolást kell készíteniük az összegek felhasználásáról, melyet az Állami Számvevőszék ellenőriz.

Mindebből tisztán kivehető, mennyi konfliktus forrása lehet egy olyan pártszövetség, ahol az egyes pártok világnézete között is jelentős különbség van.

Még elképzelni is hátborzongató, mi lenne Magyarországgal, ha a múlt valami csoda folytán visszatérne.

Az ellenzék elkeseredett kommunikációjából egyértelműen látható, eljutottak odáig, hogy elsődleges céljuk már nem a választási győzelem, hanem a kármentés, a minél nagyobb vereség elkerülése és ezért a legaljasabb eszközök bevetésére is hajlandóak.

Mindannyiunknak tudnia kell: a baloldal akkor a legveszélyesebb, amikor már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt…!

Tegyünk érte, hogy
MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS ELŐRE MENJEN, NE PEDIG HÁTRA!

JABERITS ZSOLT