Trianon 100 megemlékezés Sződligeten – Három ország, egy nemzet

Sződligeti civilek a község testvér-településeivel együtt, „Három ország, egy nemzet” hívószóval emlékeztek meg a szétszakítottság 100. évfordulóján a kettes út melletti Trianon emlékműnél, melyet a megrongálása után nemrégiben állítottak helyre. A magyar nemzet múlt századi traumájának, a trianoni döntés 100. évfordulóján emlékezetére a Sződligetiek Baráti Köre szervezte meg az ünnepi alkalmat.

A szervezet elnöke, Medvegy Iván köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Török Gábor történész idézte fel a nagyhatalmi döntés drámai következményeit, rávilágítva a békediktátum utáni talpra állás sikereire, nemzetünk regenerálódási képességére is.

 

A történész beszédét követően Szesztay Ágnes, a helyi KDNP elnöke a felvidéki gróf Eszterházy János mártír politikus sorsán keresztül láttatta meg Trianon tragikumát.

Az emlékműnél a Sződligetiek Baráti Köre mellett a község testvér-települései, Csíkszentdomokos és Jólész nevében is koszorúkat helyeztek el, valamint a helyi KDNP, a sződligeti Fidesz, valamint a ZöldLiget Közösség is koszorúzott.

A magyarlakta területekhez intézett felhíváshoz csatlakozva 20 óra 20 perckor a sződligeti főtéren is fellobbant az összetartozás lángja. A tűz mellett a megjelent emlékezők baráti hangulatban vallottak családjaik Trianonnal kapcsolatos nem egyszer megrendítő erejű sorsfordulóikról, miközben közös nemzeti imádságainkat énekelték.

Három ország, egy nemzet – Örökségünk videóklip

Csíkszentdomokos, Jólész, Sződliget – Három ország, egy nemzet Az Örökségünk című, összetartozásunkat kifejező dalt testvértelepüléseink és sződligetiek dolgozták át Trianon századik évfordulója alkalmából. "Mert nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek!"#ZöldLigetKözösség #Sződliget #TRNN100 #Trianon100 #Összetartozunk #ÖRÖKSÉGÜNK Köszönjük mindenkinek a segítséget!

Közzétette: ZöldLiget Közösség – 2020. június 4., csütörtök

A ZöldLiget Közösség az Örökségünk című dalból készített közös videóklipet a csíkszentdomokosiakkal és jólésziekkel, mely újra megmutatta, hogy bár három országban élünk, de egy nemzethez tartozunk.

Máthé Zsuzsa (Dunakanyar Régió)