GULYÁS GERGELY: A FŐVÁROSI VÍZMŰVEKNEK BIZTOSÍTANIA KELL A VÍZELLÁTÁST AZ AGGLOMERÁCIÓS TELEPÜLÉSEKEN

Hiába mondaná fel a szolgáltatási szerződést a Fővárosi Vízművek a Budapest környéki településekkel, erre jogszerűen nincs lehetősége – közölte újságírói kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. 

Gulyás Gergely szavai szerint „egy elszámolási kérdést lehet jogi eljárásban tárgyalni, de nincs lehetőség arra, hogy alapvető szolgáltatást ne biztosítson a főváros.” 

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester tizenkét agglomerációs település – köztük Vác – vízellátását használná fel politikai zsarolásra, hogy pénzhez juttassa a csőd szélén egyensúlyozó Budapestet. Karácsony levélben fenyegette meg a kormányt, hogy a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet magasabb díjat a vállalatnak. Tucatnyi Budapesthez közeli agglomerációs település, összesen jóval több mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe, ha Karácsony Gergely beváltja azt a fenyegetését. 

A főpolgármester az érintett településekre utalást tett. Ezek Vác, Dunakeszi, Dunakeszi-Székesdűlő, Üröm, Nagykovácsi, Csömör, Visegrád-Szentgyörgypuszta, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom, Ercsi és Dunaharaszti.

 

kiemelt kép: Mandiner