SZEPTEMBER ÉS OKTÓBER FORDULÓJA VÁC NAGY HETE VOLT A KÖZMÉDIÁBAN A MEMENTO MORINAK KÖSZÖNHETŐEN

Szeptember és október fordulójának napjaiban kétszer is láthatták a nézők a közmédia révén a Memento mori – A váci legenda című filmet, továbbá több rövid felvezető műsor is  adásba került, tehát eddig még nem tapasztalt különösen nagy hete volt ez a városnak a televízióban.

A Kiss Stefán Mónika producer-rendező jegyezte, tudományosan megalapozott fikciós filmet előbb a Duna Televízió, majd két nappal később az m5 műsorában tekinthették meg az érdeklődők, filmes főműsoridőben.

A film és a hozzá kapcsolódó felvezetők adásba kerülése kapcsán rengeteg tetszésnyilvánítás, köszönöm-hozzászólás érkezett a Real Pictures Media közösségi média oldalán és a Váci Élet csoportban is, ezekből válogattunk egy csokorral.

Mindenképp a válogatás élére kívánkozik a Sándor atyát alakító Reviczky Gábor és az egyik helyi muzeológus szerepében látható Balázs Andrea színművészek bejegyzése, idézetek következnek:

Reviczky Gábor vagyok. Igen sok filmben volt szerencsém játszani, remélem, az Önök kedvére is. Amikor a Memento mori – A váci legenda rendezője megkeresett, hihetetlenül megörültem ezen újabb lehetőségnek. Ismertem Őt már előtte is, mint dokumentumfilmest. Alapos, pontos, rendkívül körültekintő és mindenre odafigyelő, tehát szakmai szempontból hibátlan rendező. A film pedig remek, pontosan azt adja vissza, amiért megalkották! Kérem Önöket, hogy a filmes műfajokat, tehát dokumentumfilm és fikciós film, tessenek megkülönböztetni! Köszönettel csók Mindenkinek, hiszen mi Önökért vagyunk!”
Balázs Andrea: „Ha egy igazán jó kalandfilmre vágysz, akkor mindenképpen nézd meg! Nagyon szerettem forgatni! Köszönöm Mónika, hogy rám osztottad ezt az izgalmas szerepet!”

Nézői-közreműködői hozzászólások

Az elsőként ide citált bejegyzés igazán értő-érző lokálpatrióta kritikaként-recenzióként kívánkozik ebbe a válogatásba:
„Szívből gratulálunk a film alkotóinak és szereplőinek! Werkfilmjéből kiderült, hogy hosszú évek alapos előkészítő munkája előzte meg részletgazdagságát és alapozta meg szakmai hitelességét, melyhez hozzájárult az is, hogy nem csupán a váci múmiák feltárásának eredeti szakértőinek útmutatásait követték a készítők, hanem a szakértők szót is kaptak a film végén, megfogalmazva a feltárással kapcsolatos legfontosabb gondolataikat és érzéseiket. Varázslatos hangulatú, két idősíkon és eredeti helyszíneken játszódó fikciós, történelmi kalandfilm, amire mi váciak nagyon büszkék vagyunk, hiszen maradandóan állít emléket őseinknek és városunknak. Zenéje fantasztikusan misztikus és történelmi hangulatot áraszt. Minden vácinak és minden történelem iránt érdeklődőnek megtekintésre ajánlom ezt a fordulatos filmet.”

Fotó: Ribáry Zoltán

Szemlézés a további hozzászólásokból:

  • „Már holnap van! Most néztem a filmet, nagyon tetszett!!! Váci vagyok, azért is, meg azért is, mert remek film!!! Köszönjük! Kérhetek folytatást???”
  • „Mindenkinek ajánlom, aki még nem látta a filmet. Kötelezően ajánlott a werkfilm megtekintése is. Izgalmas és érdekfeszítő mindkettő.”
  • „Örülök a film sikerének és annak, hogy sikerült megállapodni a tv-vel. Boldogan osztottam meg a tv-s lejátszás időpontjait az ismerőseimmel és néztem még ismét ezt a kiváló
    filmet. Köszönjük!”
  • „Eddig 3x láttam, de még megnézem majd, ha tehetem.”

VO-komment

Fikarcnyit sem számít, hogy a város vezetése szinte tudomást sem vett és vesz a film forgatásáról, elkészültéről, vetítéseiről és nagy közönségsikeréről. Faragatlanságként, dacosságként, lenézésként is értelmezhető gesztustalanságuk csakis őket minősíti, élükön az egyre sokszorosabban leszereplő Matkovich Ilona polgármesterrel. Akinek a portréja újabb jelzőkkel rajzolódik itt tovább: a magát számottevő tollforgatóként hírelő, ámde művészileg nagyjából értékelhetetlenül jelentéktelen őnagysága ezen túlmenően a jelek szerint mérhetetlenül és disztingválatlanul rátarti és irigykedő is, ha már nem szerzett semmi érdemet a Memento mori elkészültében (sem).