BOGÁNYI TIBOR NEVÉT VETTE FEL A JUBILÁLÓ ZENEISKOLA 8-AS TERME, SZALAY MIKLÓS EMLÉKTÁBLÁT KAPOTT

Az idén különösen ünnepélyes volt a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola október 1-jéhez, a zene világnapjához kötődő hagyományos eseménye, lévén, hogy kettős jubileumot ünnepel az intézmény: a zeneiskola 60, a szakgimnázium pedig 35 éves.

Bartók Béla és Pikéthy Tibor

A jelenlegi és volt növendékek, tanárok koncertje, azazhogy koncertjei mellett táblát avattak az első igazgató, Szalay Miklós, a Váci Szimfonikus Zenekar első karmestere emlékére, a zeneiskola 8-as termét pedig Bogányi Tibor karnagyról, a város díszpolgáráról nevezték el.

Szalay Miklós (1935 – 2021) zeneiskolai direktor, karnagy, a Magyar Állami Operaház címzetes karigazgatója azzal is letette névjegyét Vácott, hogy az alakuláskor, 1984-ben karmesterként ő állt a Váci Szimfonikus Zenekar élére.

Bogányi Tibor (1936 – 2023) karnagy, zenetanár. 1964-ben alapította az azóta is nagyon sikeres Váci Harmónia Kórust, amelynek 1988-ig vezetője volt.
Gyermekei – Bernadett fuvolaművész, Bence fagottművész, Gergely zongoraművész és Tibor karmester, csellóművész – a magyar zeneművészet kiemelkedő alakjai.