RÉTVÁRI BENCE: A VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG KIÁLLÍTÁS A HAZASZERETETRŐL IS SZÓL

Korábban megfordult már a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Gödöllői Királyi Kastélyban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a debreceni Kölcsey Központban, a napokban pedig elérkezett Vácra a Varázslatos Magyarország vándorkiállítás.

A tárlatban látható természetfotóknak a K16 Kortárs Galéria ad otthont. Papp László, a galéria vezetője a megnyitón elmondta, hogy a kiállítás október 18-ig látogatható keddtől vasárnapig, 10 és 17 óra között. 

a képen: Papp László, a K16 Kortárs Galéria vezetője és Rétvári Bence országgyűlési képviselő

A Varázslatos Magyarország az ország legizgalmasabb természetfotó pályázata és szakmai platformja. Küldetése az, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti kincseire, és ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

A 2022-es pályázati évad képeiből készült kiállítás 70 alkotó 209 képét mutatja be. A tárlaton kiemelt helyet kap A magyar természetfotó nagydíjának első három helyezettjének portfoliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhat a látogató. A kiállításon továbbá egy reprezentatív válogatás mutatja be Magyarország tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát: gyönyörű tájképeket, állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó pillanatait, és művészi ábrázolásokat egy szabad szemmel láthatatlan világról.

A Varázslatos Magyarország kiállítás olyan embereket is behív a galériába, akik máskülönben nem mentek volna be – mondta el beszédében Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

Kiemelte: “ma nagyon sok szó esik a természetvédelemről, környezetvédelemről, zöld gondolatról. Én úgy gondolom, hogy az egésznek az alapja azért az mégiscsak az, hogy megismerjük a természetet, járjuk a természetet, szeressük a természetet! Aki odafigyel a kis madarakra, az első hóvirágra valamikor a tavasz hírnökeként, aki ismeri az erdő állatait, aki nem ijed meg egy-egy bogártól vagy egy sündisznótól, hanem érdeklődik iránta, követi, figyeli, az már biztosan jobban oda fog figyelni a természetre. Azért fontos ez a kiállítás, mert tényleg segít az embernek ebből a mesterséges világból visszatalálni a természetes világba és segít jobban kímélni a bolygónkat.”

Rétvári Bence szerint a kiállítás a hazaszeretetről is szól. “Lehet hogy biciklivel, lehet hogy vonattal, lehet hogy autóval, de pár órán belül elérhető és gyönyörű részei vannak az országunknak. Ez a kiállítás tehát hazánk értékeire is felhívja a figyelmet” – mutatott rá.