OKTÓBER 2-ÁN MEGNYÍLNAK A NEA-PÁLYÁZATOK

Civil szervezeteknek tartottak tájékoztatót Vácon azért, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap október 2-án induló,  idei pályázati időszakában minél eredményesebbek legyenek. 

11 milliárd helyett 14 milliárd forintra emelkedett a pályázati keret – emelte ki beszédében Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. “Ezen túlmenően még felhívom arra a figyelmet, hogy a Városi Civil Alap pályázata még fut, az egy 4,8 milliárd forintos keret, és október 2-ig lehet pályázni” – tette hozzá.

“Amit még fontos megjegyezni, hogy Pest vármegye kiválóan teljesít. Itt közel 6 ezer civil szervezet működik és jelentős a civil háló. Pest vármegye 2022-ben a Városi Civil Alapból és a NEA-ból, valamint ’23-ban a NEA-ból 2,2 milliárd forintot tudott biztosítani magának a civil szervezetek számára” – mutatott rá a helyettes államtitkár. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint “ez bőven megelőzi a többi vármegye számait.”

“Sok szervezet van, sokféle céllal. Van, amelyik régebb óta működik. Itt a városban is, évtizedes vagy lassan két évtizedes, mindenki által ismert eseményeket is visznek a helyi civil szervezetek. Ezért is fontos az ő működésük. Szeretnénk ezeket a közösségért tenni akaró civil szervezeteket minél inkább segíteni”- erről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt.

Hozzáfűzte, hogy “van 54 ezer virágzóan működő civil szervezet Magyarországon és van féltucatnyi, külföldről finanszírozott civil szervezetként bejegyzett politikai érdekképviselő, nyomásgyakorló csoport, ami külföldi érdekeket képvisel.” A kettő közé azonban nem lehet egyenlőségjelet tenni – hangsúlyozta Rétvári Bence.

A Városi Civil Alap 2024-es támogatásaira szeptember 1-jétől október 2-ig adhatók be pályázatok. A 4,8 milliárd forintos keret terhére öt kategóriában pályázhatnak a szervezetek: ingatlanberuházásra vagy -felújításra, gépjárműbeszerzésre, eszközvásárlásra, programszervezésre, illetve működési és kommunikációs tevékenység támogatására. A kategóriától függően legfeljebb 7 és 11 millió forint közötti összeg nyerhető el.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásaira október 2-tól adhatók be pályázatok. A civil szervezetek legfeljebb 4,5 millió forintot igényelhetnek. Mindkét pályázati konstrukcióban a támogatások egyes kategóriákban részben rezsikompenzációra is fordíthatók.