MODERN TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZNAK A VÁCI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓK ÚJ SZERTÁRÁBAN

Ünnepélyes keretek között adták át a Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület új szertárát Gödön. A területet 25 évig biztosítja a város önkormányzata, az épületet pedig a Pest Vármegyei Önkormányzat támogatásából alakították ki.

Lelkes váciak alapították az egyesületet 2013-ban, ami azóta is folyamatosan fejlődik – emelte ki beszédében Ternay István elnök. 2022-ben egy csapatszállítóval és egy műszaki mentőszerrel bővült a gépjárműparkjuk, amiket az önkéntesek kénytelenek voltak az udvarukban tárolni.

A szertár megépítése ezért nélkülözhetetlenné vált számukra, ami a Pest Vármegyei Önkormányzat 86 millió forintos támogatásából mára megvalósult.

„A múlt megismétli önmagát. Több mint 100 év elteltével végigjártuk elődeink útját. A mai naptól újra önkéntes tűzoltóknak ad helyet Göd városa is, és folytathatjuk elődeink útját Vác-Göd Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület néven” – tette hozzá Ternay István.

Az épületben két garázsbeállást és egy 60 négyzetméteres legénységi pihenőt alakítottak ki, valamint ott tárolják az oltáshoz szükséges eszközöket is. Modern technológiákat alkalmaznak. Egyebek mellett motorfűtőáram biztosítja, hogy meleg motorral tudjanak a járművek indulni, és ne menjenek tönkre a hirtelen igénybevételtől.

Az önkéntesek már többször is bizonyították elszántságukat a dunai árvizek idején – erről Bíró Attila szakmai koordinációért felelős helyettes államtitkár beszélt. Hozzátette: 

„Megtapasztaltam azt, hogy az itt élő emberek mennyire odaadóan és mennyire felelősségteljesen tesznek ezért a településért.” 

Ma már az önkéntes tűzoltó szervezetek szinte egész Pest vármegyét lefedik. A Dunakanyar régió védelme az ide látogató turisták hatalmas létszáma miatt is kiemelt feladat Andor Máté, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgatóhelyettese szerint.

A kormány az emberek biztonságának növelése érdekében folyamatosan támogatja a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat is – ezt Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta. Mint mondta, 2010 óta az önkéntes tűzoltóságok száma két és félszeresére, 689-re nőtt. Ezek közül 68 önálló beavatkozási státusszal rendelkezik. 

„Az emberek biztonsága a mostani háborús időkben különösen a figyelem középpontjába került. Az emberek biztonsága ott van mindannyiunk figyelmének középpontjában, felértékelődött ezekben az időkben. Az állami szervezetek és a rendészeti szervezetek ezért különös figyelmet is kaptak, hogy tegyenek az emberek biztonságáért minél többet” – fogalmazott Sölch Gellért.

Az ünnepségen részt vett Vác testvértelepülésének, Donaueschingennek küldöttsége is, ahonnan a váci önkéntes tűzoltók folyamatosan rengeteg szakmai segítséget kapnak német kollégáiktól. Az esemény a szertár megáldásával zárult.