A POLGÁRŐR SZÖVETSÉG EZÚTTAL A KILÁTÓ KÖZPONTBAN TARTOTTA NEMZETI ÜNNEPI KITÜNTETÉSÁTADÓ ÜNNEPSÉGÉT

Eddig rendre október 23-a nemzeti ünnepéhez kapcsolódott az Országos Polgárőr Szövetség díjátadó ünnepsége, ám az idei évtől megújul a hagyomány, és innentől kezdve a március 15-ei jeles dátumhoz kapcsolódik majd ez az esemény – rögtön az első ilyen alkalommal, március 11-én a Piarista Kilátó Központ adott otthont a rendezvénynek.

A dr. Túrós András vezette szövetség a díszvendégek között köszönthette többek között Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkárt, miniszterhelyettest, a választókerület országgyűlési képviselőjét (aki ekképpen társ házigazda is volt egyúttal), dr. Nagy László dandártábornokot, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét és Horváth Imre rendőr alezredest, a Váci Rendőrkapitányság elöljáróját is.
Az ünnepség bevezetéseként a jelenlévők a Készenléti Rendőrség zenekara és a BRFK vegyeskara vezetésével hallhatták, énekelhették együtt a Himnuszt.

Rétvári Bence köszöntője bevezetéseként ismertette a vendégekkel a helyszínnel, a Kilátó központtal kapcsolatos fő tudnivalókat, illetve jó házigazdához illően rövid útbaigazítást, kedvcsinálót mondott egy kis váci városnézéshez az ünnepség utánra.

Az esemény kapcsán elöljáróban úgy fogalmazott, hogy nem csak államtitkárként, hanem választókerületi egyéni képviselőként is nagy megtiszteltetés számára, hogy így, személyesen is megköszönheti a polgárőröknek azt a rengeteg segítséget, amit mindenütt helyben, úgymond földközelben hozzáadnak ahhoz, hogy a lakosság minél nagyobb biztonságban érezhesse magát.

– A tavalyi esztendőben a polgárőrök és a rendőrök stratégiai együttműködése azt eredményezte, hogy negyvennégyezer esetben vállaltak közös szolgálatot, ez 393 ezer órányi közös szolgálatot tett ki, ez alatt 2080 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 515 esetben büntető feljelentést, mindeközben elfogtak 724 főt, már ebből a néhány szikár adatból jól látszik, milyen fontos szerepet játszottak, játszanak a mindennapi települési közbiztonsági védelemben. Ám ezen túlmenően a határvédelemben is jelentősen részt vállaltak és vállalnak folyamatosan, tavaly összesen 13 ezer szolgálatban vettek részt és segítették a határőrizeti feladatok ellátását, nagy szükség is volt erre, hiszen összesen 270 ezer alkalommal fogtak el az önök segítségével is a rendőrök és a határőrök illegális határátlépőket, ezt nyugodtan nevezhetjük frontvonali helytállásnak – fogalmazott a politikus, megemlítve, hogy legújabban harmadikként a szomszédban dúló elhúzódó háború miatti hazai biztonsági, humanitárius tennivalókból is derekasan kiveszik a részüket a polgárőrök.

Rétvári Bence a határőrizet kapcsán örvendetes új fejleményként kiemelte, hogy tizenöt európai ország közös nyilatkozatot fogadott el az illegális migrációval kapcsolatban, határozott követelésként megfogalmazva azt is, hogy az unió hathatósabban járuljon hozzá a külső határok védelmének költségeihez.

A kitüntetések átadása során természetesen Pest vármegyei díjazottakat is köszönthettek a polgárőr társak, így az Év Polgárőre díjban részesült Farkas Dániel Gábor, a Budakeszi Városi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Egyesület elnöke, az Év Polgárőr Pedagógusa elismerést érdemelte ki Oskó Imre, az Ország Közepe Régió Természetvédelmi Polgárőr Egyesület tagja, az Év Polgárőr Egyesülete kategóriában pedig Ócsa Városi Polgárőr Egyesületét emelték ki, a díjat Riegel Tibor elnök vette át.

A legnagyobb taps természetesen az OPSZ Életmentő Érdemérem kitüntetettjeinek kihirdetésekor csattant fel, Huszka Józsefné és Vörös Imre, az Újteleki Polgárőr Egyesület két tagja részesült a díjban, akiknek gyors kimenekítő segítségére, intézkedésére is szükség volt ahhoz, hogy újév napján megmenthessék egy, a lakásában, a kályha begyújtása közben a füsttől eszméletét vesztő középkorú férfi életét, az eset nagyon könnyen tragédiával végződhetett volna.