HÉTFŐ ESTI ÜNNEPI KONCERT A BARTÓK-PIKÉTHY ZENEISKOLÁBAN

A zene világnapja alkalmából ünnepi hangversenyre várja a közönséget hétfőn este hat órai kezdettel a Bartók-Pikéthy Zeneiskola, a belépés díjtalan.

A zeneiskola és a konzi közössége így invitálja a közönséget a hivatalos meghívóban:

„Yehudi Menuhin torontói beszéde minden évben arra indít bennünket, hogy a zenei világnapot iskolánk is méltón ünnepelje. Fellépnek intézményünk kamaracsoportjai tanáraink vezetésével. Az igen színes műsor a reneszánsztól a késő romantika koráig merít a zeneirodalom kincsestárából. Nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket!”

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére emelte október 1-jét „A zene világnapja” rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Yehudi Menuhin kezdeményezése indoklásában annak idején, 1975-ben kiemelte: „A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti…

Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának”.

Részletek itt:
Miért ünnepeljük a zene világnapját?