KONCERTSZENZÁCIÓVAL KEZDŐDÖTT VÁCOTT A 38. RÉGI ZENEI NAPOK PROGRAMJA

Különleges zenei élményben, egy csaknem háromszáz évnyi szünet után újra felfedezett zenemű legújabb-kori ősbemutatójának lehetett részese szombaton este a váci Fehérek templomában a 38. Régi Zenei Napok nagyszabású nyitó koncertjének közönsége és egyben a Bartók Rádió élő közvetítésének hallgatósága.

Vashegyi György

– Az idei régi zenei napok egy nagyon különleges vállalkozás, amennyiben egy héten keresztül kizárólag a francia barokk zenével foglalkozunk. Ez a korszak, ez a számos kiemelkedően jelentős zeneművet magába foglaló kínálat lesz a középpontban a mesterkurzusokon és a koncerteken. Valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy ezen a héten az ezzel a korszakkal, ezekkel a művekkel kiemelten foglalkozó legjelentősebb európai művészek többsége itt lesz Vácon – mondta a koncertet bevezető köszöntőjében a kórus alapító- és vezető Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Az eseményen tehát a régizenélés legambiciózusabb hazai művészalakulata, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Lalande népszerű műveit szólaltatták meg nemzetközi hírű szólisták közreműködésével.

A „grand motet” Lalande életében élte virágkorát, őt tartják a francia barokk ezen – zenekart, kórust és szólistákat felvonultató – emblematikus egyházi zenei műfaja legjelentősebb képviselőjének.

A koncerten Lalande nagy motettáit csokorba szedve szólaltatta meg a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar korhű hangszereken, nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve.
Szólistaként Hasnaa Bennani, Szuprély Katalin (egyaránt szoprán), Nicholas Scott (magas tenor), Fabien Hyon (tenor) és Thomas Dolié (bariton) énekelt a koncerten.

Az elhangzott Lalande-darabok:

Quare fremuerunt, O Filii et Filiae, Notus in Judaea Deus, Nisi Quia.

A 38. Régi Zenei Napok folytatásában koncert programként hétfőn este fél nyolctól Béatrice Martin csembalóművész ad hangversenyt a piarista gimnázium dísztermében, majd július 9-én este ismét a Fehérek temploma ad helyet a záró koncertnek, amelyen – Szamosi Szabolcs
orgonaművész, a főszervező Filharmónia Magyarország ügyvezetőjének tájékoztatása szerint – a zeneirodalom „Te Deum” műveinek élvonalába tartozó két klasszikus alkotás, Charpentier és Marais szerzeménye hangzik majd el.

Ribáry Zoltán