ÉRDEKTELENSÉG ÖVEZTE A VÁCI ZSIDÓSÁG MEGKERÜLÉSÉVEL SZERVEZETT VÁROSHÁZI MEGEMLÉKEZÉST A TORNYOS PÁL UTCAI EMLÉKTÁBLÁNÁL

Miután a Váci Zsidó Hitközség május 26-án méltó évfordulós kegyeleti eseményt tartott a zsinagógában, megemlékezve a Vácról és a környező településekről haláltáborokba vagy munkaszolgálatra elvitt zsidó emberek gettóba zárásának, elhurcolásának évfordulójáról, június 26-ára az önkormányzat is szervezett egy megemlékezést a Tornyos Pál utcai emléktáblánál.

Az eseményen nagyjából tizenöt-húsz emlékező jelent meg, zömmel önkormányzati tisztségviselők, városházi dolgozók, ellenben talán csak négy-öt civil polgár érkezett.

A történeti hűség kedvéért fontos megjegyezni: egyáltalán nem meglepő módon a Jobbik-frakciót egyedül Kászonyi Károly képviselte, mivel a botrányos antiszemita megnyilvánulásai miatt erősen elszigetelődött Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence távol maradtak, ahogy a baloldali összefogás többi képviselője is, Inotay Gergely és Kiss Zsolt alpolgármestereket leszámítva.

A program nem a tervek szerint alakult, mivel a beszéd mondására felkért dr. Várnai György, a Mazsihisz elnökségi tagja nem vett részt az eseményen, az országos hitközségi szövetség, illetve a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület részéről Szunyogh Szabolcs író-újságíró neve hangozhatott el, de az övé is csak azért, mert küldött egy múltidéző, üdvözlő levelet, amelyet végül Inotay Gergely olvasott fel.

Az emlékező írás településről-településre sorra vette, mi lett a sorsa az ország különböző részeiben lévő zsinagógáknak, más jellegű felekezeti épületeknek, emlékhelyeknek, s ebben a sorban

Szunyogh Szabolcs – kiemelve Turai János hitközségi elnök elévülhetetlen érdemeit – jó példaként említette Vácot, ahol a zsinagóga szépen megújult, s ma is fontos hitéleti szerepe van, továbbá szintén szépen rendezett az izraelita temető, amely fontos zarándokhelye a világ zsidóságának, hiszen itt nyugszik a csoda rabbiként tisztelt Silberstein Dávid is.

Ribáry Zoltán

***

Ha a Turai János vezette Váci Zsidó Hitközség szervezi a megemlékezést az áldozataikról, ott ténylegesen felhívják a ma is élő nácizmus  veszélyeire a figyelmet, amely sajnálatosan pont a baloldali váci önkormányzat önkormányzat köreiben is felütötte már a fejét.

GYERTYAGYÚJTÁSSAL TILTAKOZOTT A VÁCI ZSIDÓ HITKÖZSÉG AZ ELNÖKÉT ÉRT FENYEGETÉS ELLEN (VIDEÓ)