GYERTYAGYÚJTÁSSAL TILTAKOZOTT A VÁCI ZSIDÓ HITKÖZSÉG AZ ELNÖKÉT ÉRT FENYEGETÉS ELLEN (VIDEÓ)

Az emberi méltóság védelmében tartott közös gyertyagyújtást a Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör szerdán a helyi zsinagóga előtti kertben „váci baloldali képviselők napvilágra került antiszemita és rasszista bejegyzései és a Váci Zsidó Hitközség elnökének megfenyegetése miatt” – tudósított az eseményről az M1 Híradója.

A VácOnline hétfőn írt arról, hogy a bejegyzést tett baloldali képviselőket – megnyilvánulásaik miatt – lemondásra szólította fel a Fidesz és a KDNP helyi szervezete, de a képviselők annak nem tettek eleget. A portál beszámolója szerint a Váci Zsidó Hitközség is megszólalt az ügyben, tiltakozott a baloldali politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellen.

Pár nappal később a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János névtelen fenyegető levelet kapott, melyben azt írták, hogy „Te büdös zsidó! Szétverjük a zsinagógádat meg a koszos temetőd”olvasható a váconline.hu cikkében, amely kitért arra is, hogy a fenyegetés miatt a hitközség a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A történtek miatt szerda este tartott gyertyagyújtáson Turai János, a hitközség elnöke a közmédia azon kérdésére, hogy Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje a napokban azt mondta, „a Fideszben van néhány zsidó, bár elég kevés”, azt válaszolta: magyarok vagyunk, és ez a közös nevező.

„Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél” – fogalmazott Turai János, hozzátéve, hogy „egy bocsánatkérés megfelelő lenne, de az úgysem fog elhangozni”.