A VÁLASZTÓKNAK JOGUK VAN MEGISMERNI MATKOVICH ILONA EDDIG REJTEGETETT CÉGELTÜNTETÉSÉNEK MÚLTJÁT

Amióta Matkovich Ilona vezette városban oly szépen beindultak a váci vállalkozások (lásd például Hangyavár építkezések és a Lujza és Koriander – a polgármester családtagjaihoz köthető cégek), érdemesnek látszik felelevenítenünk, hogy miképpen dőltek be sorra még a váci közéleti pozíciója megszerzése előtt a Matkovich vezette üzletek. Egy interjúban elmondta, hogy cégvezetőként tekint a városvezetésre is, úgyhogy érdemes újra áttekintenünk Matkovich Ilona cégvezetői múltját a bedőlt és bedöntött vállalkozásai történetén keresztül.

A 2019 óta lendületbe jött váci vállalkozások, Hangyavár építkezések és a Lujza és Koriander – a polgármester családtagjaihoz köthető cégek

Akik hallották a 60 éves korában polgármesterré választott politikust az életéről mesélni, azok legtöbbször csak a sikeres tényfeltáró baloldali újságíró történetével találkozhattak. A nyilvánosság előtt viszont szinte sosem beszélt arról, hogy négy cégben

  • is viselt tulajdonosként vagy ügyvezető igazgatóként tisztséget,
  • valamint arról sem, hogy korábbi érdekeltségei közül három később az adósságok és fizetésképtelenség miatt a felszámolás sorsára jutott.

Azt, hogy Matkovich a volt üzletei érdekeltségeit miért rejtegeti, s miért titkolja a váci választópolgárok előtt, egyelőre nem tudhatjuk.

Viszont lapunk olvasóinak, valamint a választóknak joguk van megismerni e rejtegetett múltat, még akkor is, ha a polgármester legszívesebben megvezetné még a saját szimpatizánsait is.

MONTANA Bt.

Üzletasszonyként első cégét 1995-ben alapította édesanyja és Lelkes István tulajdonostársaként Montana Cipő Kereskedelmi Betéti Társaság néven. A céget 7 éven keresztül vezette ügyvezetőként, majd eltűnt a cég a süllyesztőben, illetve ahogy akkoriban mondták egy cégtemetőben.

ECLIPSO Kft.

Második cégét az első mellé 2000-ben vásárolta. A vásárláskor alig egy éves friss cég, az Eclipso Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság főtevékenysége épületépítési projektek szervezése volt. A múlt idő használata azonban már itt is indokolt, hiszen Matkovich 12 hosszú éven keresztül, 2012-ig vállalt szerepet benne tulajdonosként. Ezt követően a cég Lelkes Istvánra maradt, ő eljuttatta a céget a 2015-ben kezdődő felszámolásig, de ma már ennek is bottal ütheti a nyomát az adóhatóság.

HANGYAVÁR Kft.

Azonban ezzel a két céggel nem érte be a tényfeltáró üzletasszony, ugyanis 2006-ban partnereivel Lelkes Istvánnal és Pajor Tiborral egy újabb céget alapított Hangyavár Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven elsősorban ingatlan-beruházásra és ingatlaneladásra. A cégben az üzletasszony-polgármester közvetlenül 2011-ig tartotta fenn az érdekeltségét.

MÉDIAKAPU Kft.

A Hangyavár Kft. azonban 2009-ben egy fiókcéget is alapított Médiakapu Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven. Ennek a negyedik cégnek is üzleti ügyekben jártas vezetőre volt szüksége, nem érheti már meglepetésként az olvasót, hogy 2011-től 2013-ig a cég ügyvezetői tisztségét Matkovich Ilona üzletasszony látta el.

AZ ADÓELKERÜLÉS NYILVÁNVALÓ SZÁNDÉKÁVAL FANTOMIZÁLT MONTANA Bt. TOVÁBBI SORSA

A céget Matkovichtól és társától D. Viorel és P. Gheroghe vette a nevére. Lapunk megtalálta az utóbbi lakóhelyét, a Bukaresttől mintegy 60 km-re északra fekvő Ploiești iparvárosában.

Minden szónál többet mond, ha az alábbi képen megmutatjuk azt a romházat, ahol a Matkovichék tartozásokkal terhelt cégét átvevő, román állampolgárságú új tulajdonos élt:

A szúrágta deszkakerítés, a málló vakolatú, omladozó falak, a könnyű lemeztető, a rozsdás kapu, a keresztül-kasul kötött légvezetékek ideális helyet biztosítanak egy eltüntetendő cég utolsó tulajdonosának. – Forrás: Google

Nem meglepő módon, miután a Ploiești, Strada Fragilor 9. szám alatti bódé lakója társával átvette Matkovichtól és párjától a céget, elérhetetlenné vált, s a cég a tartozásokkal együtt gyorsan felszámolás alá került, majd végleg megszűnt.

Figyelemre méltó tény, hogy amikor Matkovich és párja egy zalai ügyvéd közreműködésével megszabadult a cégtől, szándékosan rögzítették, hogy a cégnek kívülállók felé tartozásai vannak. Ezzel beismerték, hogy úgy került a ploiești lakoshoz a cég, hogy annak tartozásait nem rendezték. A lapunkhoz eljutott okiratban szerepel, hogy minden adósságával együtt átkerült a cég a fantomizálódó új tulajdonosokhoz.

MATKOVICH VALÓJÁBAN EGY FEKETE ÖVES ROMÁN CÉGELTÜNTETŐ NEVÉRE ÍRATTA AZ ADÓSSÁGOKBAN ÚSZÓ MONTANA-T

A cégtemetőben elsüllyesztett Montana Bt.-t átvevő román személyről, D. Viorel-ről kiderült, hogy igazi sötét alakja a magyar cégnyilvántartásnak, méghozzá olyannyira, hogy az akár a polgármesterre nézve is felettébb kínos, büntetőjogi szempontból is értékelhető lehet.

Ez a fekete öves cégeltüntető fél éven belül – 2002. március 19-e és 2002. augusztus 29-e – között nem kevesebb, mint kilenc cégben tűnt fel tulajdonosként.

Matkovich Ilona július 4-én írta alá a papírt, amivel a polgármester nevéről D. Viorel nevére került a cég. Lássanak csodát a D. Viorel nevére vett mind a kilenc cég hamarosan úgy szűnt meg, hogy adósságok miatt felszámolták vagy teljesen elérhetetlenné váltak. A cégek úgy tűntek el a magyar adóhatóságok, köztük a váci önkormányzat szeme elől, mint szürke szamár a ködben.

FELMERÜLT: LEGYEN-E TESTVÉRVÁROSUNK PLOIEȘTI?

2019 ősze óta egy olyan emberre bízták a választók ezt a várost, aki feltehetően az adózás elkerülése miatt még a saját cégét is képes volt tönkretenni. Ezért ma jogosan merülhet fel minden váciban a kérdés, hogy morálisan és vezetői alkalmasság tekintetében vajon jó döntést hozott-e a város, amikor Matkovich Ilonának adott e város vezetésére bizalmat?

Ezért nem kicsiny szarkazmussal kérdezzük, hogy vajon nem érkezett-e el annak az ideje, hogy Ploiești testvérvárosa legyen Vácnak?