EGY VÁCI PSZICHIÁTER ÜZLETELT A BŰNÖZŐKKEL IS, BÁR MEGTAGADTA A VALLOMÁST, DE MÉGIS LETARTÓZTATTÁK – VIDEÓ

Táppénzes ügyfelek, papíron felvett „betegek”, börtönbe vonulást halasztó elítéltek pénzelték a gyanú szerint azt a 63 éves doktornőt, akit a Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozók vettek őrizetbe. Az ügyészség támogatja a rendőrség letartóztatási javaslatát – írta meg a Police.hu. Lapunk meg nem erősített források alapján úgy értesült, hogy az eset meglehet, hogy egy váci egészségügyi intézményhez és az egyik dicstelen Hospinvest szereplőhöz köthető.

A 63 éves orvosnőt 2021 nyarán már kihallgatták, a megbízhatósági vizsgálaton megbukott, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsították meg. A rendőrök már akkor gyanították, hogy nem elszigetelt esetről lehetett szó. Az eltelt hónapokban végzett nyomozói munka megerősítette az üzletszerűségre vonatkozó gyanújukat.

Hónapok óta tartott az az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának gyanúját alátámasztó bizonyítékok összegyűjtésére irányuló nyomozói munka, amelyben 2022. április 26-án reggelre időzítették az elfogást.

Tanúk felkutatása, kihallgatása, szervezeteknek, intézményeknek, bankoknak küldött adatkérések, a kapott információk összefésülése, elemzése, értékelése, a nyomozás soron következő lépéseinek megtervezése, végrehajtása előzte meg a három helyszínen végrehajtott kutatásokat. Egy fővárosi és két Pest megyei címre érkeztek a rendőrökkel és bűnügyi technikusokkal megpakolt szolgálati autók, a doktornő és bűnös tevékenységében segédkező társa elfogása és előállítása mellett párhuzamosan zajlottak a kutatások.

A doktornő fővárosi otthonában a rendőrök adathordozókat, telekommunikációs eszközöket, iratokat, banki iratokat, betegdokumentációs feljegyzéseket, valamint két személygépkocsit lefoglaltak.

Az asszony tevékenységében közreműködő 51 éves társa lakásán is folyt kutatás. A rendőrök onnan sem távoztak üres kézzel, pénz, telefonok, adathordozók és 5,4 millió forint került a bűnjelkamrába.

Az előállítást követő kihallgatáson a gyanúsítás vesztegetések sorát vonultatta fel a 2017 és 2020 közötti időszakra vonatkozó bizonyítékok alapján.

A gyanú szerint a doktornő legalább öt alkalommal, alkalmanként 200 ezer forintért cserébe intézett egyik „ügyfelének” valós tünetek nélküli, hamis kórjelentést.

A kiállított igazolás alapján az „ügyfél” halasztást kapott szabadságvesztése letöltésére, magyarán nem kellett büntetés-végrehajtási intézetbe vonulnia. Ugyanez az ember a bírósághoz benyújtott halasztási kérelmek alátámasztása érdekében kiállított orvosi igazolásokért is fizetett 500 ezer forintot.

Akadt olyan is, aki bírósági tárgyalásán nem akart megjelenni, ezt a doktornő egy több százezer forintos mobiltelefonért, illetve 200 ezer forintért cserébe igazolta le.

Volt, akitől nem fogadott el egy fillért sem: szintén orvos végzettségű férjének egy állítólagos egészségügyi tudományos kutatás címén azt intézte el, hogy reintegrációs őrizetét lakóhelyén túl Veszprém megyére is kiterjessze a bíróság, tekintve, hogy jachtjuk Balatonfüreden horgonyzott.

Fotó: Police.hu

Jelenleg 11 olyan emberről van a rendőröknek tudomása, akik rendszeresen fizettek neki azért, hogy papíron kórházban ápoltként szerepeljenek, persze az intézménybe csak akkor tették be a lábukat, amikor egy újabb időszakra kellett az igazolás és vitték a borítékot.

Alkalmanként 25 ezer forint cserélt gazdát egy-egy ilyen igazolásért, volt, aki tízszer élt ezzel a lehetőséggel, összességében ezzel 1 millió forint vándorolt a köpenyzsebbe.

Az „ügyfeleket” a doktornő munkatársa verbuválta, általában őt keresték meg előzetesen a hamis orvosi igazolásokat igénylők. Kérdéseivel felmérte az általános állapotot, esetleges alapbetegségeket, mivel azok hiánya felnyomta az árat. Az 51 éves férfi „beárazta” a pácienseket, majd összehozta a gyorsan lezajló találkozókat, munkájáért alkalmanként 5-20 ezer forintban részesült. Vele szemben bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

A Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozóknak vannak olyan információik, amelyek arra utalnak, hogy a doktornő és társa ténykedése nem 2017-ben, hanem évekkel azelőtt kezdődött. Ennek tükrében a jövőben bővülhet az esetszám, illetve több tízmillió forintra gyarapodhat a bűnös úton szerzett, illegális bevétel összege.

A 63 éves doktornő ellen üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya. Az őrizetbe vett asszony letartóztatását kezdeményezték, az ügyészség pedig egyetértett a személyi szabadság legszigorúbb korlátozásával, amelyről a bíróság hivatott dönteni.

A BorsOnline még arról tudósított, hogy a kollégáik friss jelentése szerint a bíróság 30 napra rendelte el a doktornő előzetes letartóztatását, melyet a doktornő meggyötörten fogadott.

***

ELŐZŐ CIKKÜNK AZ ÜGYRŐL

KORRUPT FŐORVOS AKADT FENN A MEGBÍZHATÓSÁGI VIZSGÁLATON

Kiemelt kép: Police.hu