FRISSÍTÉS – FELJELENTÉSEK GYANÚS VÁROSHÁZI MUTYIK ÜGYÉBEN – INTERJÚ CSEREKLYE KÁROLLYAL

Cikkünket frissítettük hétfő délután, mert időközben beérkezett a rendőrségre az ÖTÖDIK feljelentés  is a Kosdi úti körforgalommal kapcsolatban. Az ügyet a Szentendrei Rendőrkapitányság viszi tovább.

***

Biztosra vehető, hogyha a szélsőségesen egyoldalúan tájékoztató városházi sajtó valamelyik váci polgárt, helyi közszereplőt vagy ellenzéki politikust sűrűn kipellengérez, akkor ők biztosra vehetően valamilyen kínos helyzetbe hozták nemrégiben a baloldali vezetést. Csereklye Károlynak, a Váci Szívvel Mozgalom képviselőjének a jelen sajtóviszonyok között semmi esélye nincs ugyanazokon a felületeken megszólalnia, ezért interjút kérünk tőle.

VO Képviselő úr, vajon mi lehet az oka a személyével kapcsolatos, újonnan megjelenő, rengeteg személyeskedő írásnak?

Egyértelmű, hogy tyúkszemükre léptünk azáltal, hogy nem hagytunk gyanús ügyeket elsikálni, számos feljelentést tettünk, és még továbbiakat is tervezünk a városháza gazdálkodásával kapcsolatban. Mindjárt a képviselő-testület megalakulása után észrevettük, hogy a városi kézben lévő sportintézményeknél valószínűleg visszaélések történtek.

Az első feljelentést ezen intézmények vezetője ellen tettük meg, ugyanis az úti elszámolásaiban meglehetősen gátlástalanul, vagy 10 millió forintos nagyságrendben találtunk visszaéléseket.

Ezt jeleztük a polgármester asszonynak, aki azt mondta, hogyha találtunk visszaéléseket, akkor tegyük meg a feljelentést a rendőrségen. Az önkormányzat szúrópróbaszerűen ellenőrzött, de ők csak a tizedét találták annak, amit mi. Ez az időszak a 2018 és ’19-es évek voltak, ami már belenyúlt a mostani önkormányzati ciklusba is, tehát már felelőssége van ebben a mostani vezetésnek is. Ebben az ügyben a feljelentést 2020-ban tettük meg, a nyomozás rendőrségi szakaszban van, aminek kivizsgálását áthelyezték Dunakeszire.

A következő feljelentésünket szintén a Holding, illetve a Sport Kft.-nél történt visszaélések miatt tettük. A stadion, uszoda, sportcsarnok, működésével kapcsolatban olyan számlákat nyújtottak be elszámolásra, ami nem fedte a valóságot, voltak olyan leadott számlák, aminél a név és az adószám sem egyezett. Volt olyan számla, amin a név egyezett, mint beszállító, de az adószám nem egyezett és számtalan fiktív számla is volt, amit a könyvvizsgálóval kivizsgáltattunk, és ezekben az ügyekben is megtettük a feljelentést. A Dunakeszi rendőrség nyomoz ebben az ügyben is.

A harmadik feljelentésünk veszélyes hulladéklerakás ügyében történt, ami már az előző ciklusban is téma volt, de semmi érdemi intézkedés nem történt se akkor, se most. Ebben témában nem tudom, hogy még a Pest Megyei Rendőrkapitányság vagy már az ügyészség nyomoz.

A következő feljelentésünk az uszoda sátortetőjével kapcsolatos visszaélések miatt történt. Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb ebben a témában is kiderül az igazság. Megkaptuk a 2015 évi számlákat, amit most vizsgálnak a szakértőink, és a benne lévő, számunkra egyértelmű visszaélések és csalások miatt szintén feljelentéssel fogunk élni. Az önkormányzat adós még a 2016., 2017., 2020. évi számlákkal.

A Kosdi úti körforgalommal kapcsolatban is komoly aggályaink vannak, hiszen minimum túlárazás történt, de hogy a munkálatokat az égadta világon senki nem ellenőrizte, annyi bizonyos. Véleményünk szerint biztosra vehető, hogy az elvégzett munka minősége nem megfelelő, valamint úgy tűnik, hogy amit a számlán feltüntettek, nem fedi a műszaki tartalmat.

VO Van az önkormányzatnak felkészült apparátusa arra, hogy összevesse a számlán feltüntetett munkákat a valóban elvégzettekkel, hogy a hűtlen kezelésnek még a gyanúja se merülhessen fel?

Egyáltalán nincsen, tudtommal nem foglalkozik senki ezzel. Ebben az ügyben készülő feljelentésben kérni szeretnénk majd a rendőrségtől egy szakértői vizsgálatot is, hogy tekintse át a szakértő, hogy  megfelelő anyaggal és a megfelelő mennyiségű, illetve minőségi munkát tettek-e be ebbe a projektbe.

A héten kezdtünk foglalkozni a szérűskertben épített kerítéssel, amiért 6 millió forintot fizettek vagy fognak fizetni. Ezt is megnéztük a helyszínen, siralmas munka. Itt nem a vállalkozót hibáztatom, aki elvállalta, hiszen ki volt írva a pályázat a kerítésépítésre. Nem volt megadva az égadta világon semmi a számára. Abban a dokumentumban, amelybe betekintést engedtek nem volt benne, hogy mennyiért, milyen anyagból, de még az sem volt meghatározva, miképpen készüljön el.

Nincs egyáltalán az önkormányzat részéről egy olyan szakember, aki megvizsgálja, hogy mennyibe kerül az anyag, vagy előzetesen kérjenek egy árajánlatot. Azt csinálnak a vállalkozók, amit akarnak, mert kontroll nincs. Tele vagyunk jogásszal, külön jogi osztály, külön irodahelyiségben működik, de kontroll nincs.

A jogi osztály erejét meglehet, hogy ennél súlyosabb ügyek kötik le, olyanok mint az önkormányzattal kritikus sajtó beperlése vagy a bírálni merészkedő képviselőkre a szájzár kidolgozása. Ez utóbbi nem csak egy csípős megjegyzés, hanem nemrégiben megfenyegettek, hogy hamarosan megszületik a LEX Csereklye, mint a helyi antidemokratikus intézkedések egy újabb dicstelen fejezete, amellyel Vácon a képviselői szólásszabadság korlátozását igyekeznek majd bevezetni.  Ha elkészül, majd meglátjuk, hogy így lesz-e, annak idején egy következő beszélgetésünk témája lehet.