A VÁCI SZIVÁRVÁNYKOALÍCIÓNAK EZT JELENTI A HÚSVÉT? – OLVASÓI LEVÉL

„Talán még Ferjancsics Lászlónál is kiverhette a biztosítékot a hivatal előtti húsvéti dekor, ezért szólhatott a portásnak, hogy zavarja el a nyúlcsaládot, és talán valahogy így kerülhettek át a szaporulat tavaszi termékenység-jelképei a volt Barlangterasz bejáratába” kezdi ezzel a felütéssel a levelét az egyik olvasónk a „Szó bennszakad, hang fennakad…” – újabb brutális városházi ünnepi giccsparádé provokálja a keresztényeket Vácon című írásunk nyomán.

Nyuszi, répus, pipi, virágocskák, kedv, móka, kacagás…. – Fotó: Dunakanyar Régió

Sokakban felmerülhetett a kérdés – írja levelében – , hogy mennyibe fáj ez a húsvéti, főtéri díszítés, amiről

messziről lerí, hogy valamit csak nagyon gyorsan össze akartak csapni.

Talán a Főtér valamely zugában is jó két hónapot árválkodhatott egy gallykupac és abból készülhetett el a kerítés a nyúl család mellé. A fantázia már elkopott: elmaradt a város régi, közismert épületeinek, jellegzetes ablakainak, kapuinak, erkélyeinek felhasználásával készült díszlet is a Harangjátékról. Helyette festett, dús lombozatú fával díszíti Matkovich Ilona, minekutána hónapok óta sorra kaszaboltatja csonkig a koros fákat, lombos fát viszont jó pénzért festet.

„Váci Életfa” és a levágott ágakból tavaszi dekor – Fotó: VácOnline/Dunakanyar Régió

Egyébként hol marad az 1000 fa ültetésének ígérete?

A logikája ugyanaz, mint a külterületi lakosokra kivetett kommunális adó: a semmiért kell fizetni. Ugyanis a propagandaanyagába, a vasárnapi Facebook-meseoldalra „Holle anyó” épp egy olyan fotót tett fel, amin a Harangjátékra aggatott felhő fölött éppen bárányfelhős az ég. Ez aztán a takarékos gazdálkodás!

És hogy mi köze a hőlégballonnak a húsvéthoz? Úgy tűnik, Vácon van! Van rá közpénz is, hát fizetünk, mint a katonatiszt!

Egy fotózásra szánt, fantáziátlan paraván sarkában a távolból köszön vissza a zenepavilon. Az adventi csúcsdöntés után Vácon még a giccs színvonala is leszállóágba került.

Úttörő hívogató az egykori Szent Mihály templom közepén:  „Gyertek, nyílnak a kertek, / Gyertek, zöldell a rét. / Pajtás itt boldog a gyermek, / Dalolunk, az élet szép.”

Fónagy István fákon csüngő, színes tojásai talán illeszkednének is még valahogy a barokk Főtérhez, de ezt a gyenge dizájnt legalább még egy hónapig kénytelenek leszünk elnézni.

A remény hal meg utoljára, hogy karácsonyra esetleg nem találnak még ki a tavalyinál is alpáribbat!

***

Mint sok más ügyben e dolog megítélésének tekintetében is ketté vált a város

Szemmel láthatóan politikai állásfoglalás illetve városházabarát-városházakritikus  vonalak mentén vélekednek a váciak e főtéri játszótérré való átalakításról. (Legalább is e cikkünk alatti hozzászólások erről tanúskodnak.)

Azoknak, akik tudják a városban, hogy milyen hagyományok talajába gyökerezik minden, ami aztán épületekben, terekben ránk maradt felszín feletti látványként, nekik botrány ez a giccsparádé. Akiknek semmit sem jelentenek e szellemi gyökerek, azoknak természetesen szívet melengető e „tavaszünnepi” dekor.

Mindenesetre a kialakult vita egyféle lehetőséget ad arra a helyi konzervatívoknak, keresztényeknek, hogy ezúttal is a nem tetszésüket fejezzék ki az istentelen városvezetéssel szemben, hogy mennyire nem kérnek belőlük, a szivárványos újdondászoknak pedig vissza nem térő alkalom ezen a felháborodásukon gúnyolódni, valamint megint jó alaposat belerúgni a „virágozzék minden virág”-eszme jegyében a kereszténységbe. Egyértelműen e két szellemi trend mentén foglalkoztak a kommentelők e főtéri látványossággal.

Tehát a dekor még a polgármester szerint sem csak tavaszváró, hanem húsvéti. Egyébiránt egy keresztény ünnep jó esetben az áldott vagy kegyelemteljes, ami pedig valóban kellemes, az pedig a lábvíz!

Miért kell mindenben a rosszat látni?

„Ha arra megyek dolgozni, vagy hazafelé, akkor ettől jobb kedvem lesz.”

„Nekem is tetszik… túl komor a világ, tele vagyunk a vírus által okozott frusztrációval, én örülök egy kis vidámságnak… nekem a karácsonyi mézeskalácsos dekor is bejött… lehet gyermekded vagyok… de remélem az is maradok ♡”

„A giccsesség pedig inkább a templomokban található meg a sok feleslegesen aranyozott sz…rral…”

„Lehet, hogy a felnőtteknek bugyuta giccsparádé, de a gyerekeknek mosolyt csal az arcukra 😊! Miért kell mindenben a rosszat látni?”

„Felvetés: Ki mondta, hogy ez húsvét? Ez egy sima tavaszváró dekor…
Válasz: Igen a komcsiknál így hívják, meg fenyőünnep…”

 

Nincs, ami jobban jelképezné ezeket a szánalmas figurákat, mint ez a bugyuta bohóckodás

Szörnyű, folytatódik az adventi giccsparádé egy barokk főtéren.☹️ Sajnos ez méltó jelképe a jelenlegi vezetésnek.

Annyira jellemző erre a brigádra. Felszínes, ostoba emberkék, ezeknek valóban ennyi a húsvét, meg szeretnek minden apró momentummal provokálni. Az ünnep gagyiba öltöztetését sajnálom, viszont nincs, ami jobban jelképezné ezeket a szánalmas figurákat, mint ez a bugyuta bohóckodás. 🙂 Tyúkanyó a városházán kotlik és rikácsol. 😃

Ha már mesefigura, akkor Mekk mester jobban illene oda.

***

TUDATLANSÁG, AVAGY TUDATOSSÁG REJLIK A VÁCI FŐTÉR BOTRÁNYOS KARÁCSONYI DÍSZÍTÉSE ÉS HANGOSÍTÁSA MÖGÖTT?