JÓ ÖTLET VOLT? – ÖT ÉVE VÁGTÁK KI A BARACKOSI KISERDŐT

A sződligeti civil szervezésű közösségi eseményekről, a helybéliek számára fontos hírekről beszámoló fotógalériákat, tudósításokat, videós beszámolókat bemutató, ZöldLiget Média nevű Facebook-oldalon jelent meg egy videó, amely Juhász Béla öt évvel ezelőtti, a civil lakosság által jelentősen kritizált fakivágására emlékezett meg.

Szinte napra pontosan öt éve változtatott korábbi álláspontján a Juhász Béla vezette sződligeti képviselő-testület és fordult a környéken lakó több, mint 300 sződligeti véleménye ellen.

A Barackos településrészen található erdőterületet kivágatták, helyén azóta már új ingatlanok állnak. Akkor a tervezet ellen pár nap alatt több, mint 300 helyi lakos tiltakozott petícióban, de a szembenállás látszódott a házakra kifeszített molinókon, szórólapokon, illetve a néhány nap alatt felduzzadó Facebook-oldalon és csoporton is.

Az ügy pikantériája, hogy Juhász Béla pontosan a környezetvédelemmel kampányolt, a korábbi önkormányzati vezetés parcellázási ügyleteivel szemben pont a park védelmében rendezte meg kampányzáró rendezvényét is, pont a kiserdőnél. A polgármester az ellenvéleményekre válaszul a tiltakozó sződligetieket a fejlődés megállítóinak, kerékkötőinek nevezte, majd később feljelentés is érkezett ellenük, sőt, a rendőrséget is kihívták rájuk.

„A közösségi érdek ütközik a saját véleményüket az egész közösségre ráerőltetni kívánó egyes polgártársaink gondolkodásával. Ők aláírásgyűjtésbe, a sződligeti fejlesztési tervek elleni agitálásba kezdtek” – írta a község honlapján Juhász Béla.

A tiltakozások végül nem hoztak eredményt, az önkormányzat minden ellenérv és kétségbeesett kérés ellenére kivágatta az erdőterület 90%-át.

Juhász Béla az olcsó telkekkel és parcellázásokkal egy csak elméletben létező kormányzati tervet akart elkerülni. A hipotetikus terv szerint a kormány az 5000 lakos alatti települések önkormányzatát megszüntette volna, ezért kezdett parcellázásba az akkor még 4600 lakosú Sződliget településvezetése.

A telkeket egyébként az önkormányzat közel harmadáron adta el, ezzel azt mondhatni, pénzt is vesztett, hiszen a parcellázás, közművesítés költségei sem voltak alacsonyak. A belső park pedig – ugyanis megmaradt egy kisebb terület – megközelíthetetlenné vált, két ösvényen lehet azt csak megközelíteni a mai napig.

Juhász Béla aggodalma a titkos tervről öt év távlatából alaptalannak bizonyult, hiszen semmilyen ehhez hasonló szándék sem merült fel. Az erdőt viszont végérvényesen kivágták, a sződligetieknek pedig meg kellett elégedniük azzal, hogy egy „gonosz kormányzati terv” megakadályozása miatt kell elbúcsúzniuk az addigi erdős pihenő-területtől.

A kérdés: megérte?