TUDATLANSÁG, AVAGY TUDATOSSÁG REJLIK A VÁCI FŐTÉR BOTRÁNYOS KARÁCSONYI DÍSZÍTÉSE ÉS HANGOSÍTÁSA MÖGÖTT?

A Váci Klebelsberg Kultúr Kör valamint a Vác és környékén élő volt bencés, ferences és piarista diákok nevében Gulyás Gábor fordult egy levélben a városi képviselőkhöz, amelyben kifejti véleményét az idei főtéri díszítés botrányos üzenetéről. A szerző szíves engedélyével közöljük az írását.

***

Tisztelt Vác Város Vezetése!

Meghökkenve, meglepődve és megbotránkozva figyeltük városunk Főterét az adventi időszak alatt. Miért és mi botránkoztatott meg sokunkat?

Karácsony ünnepe, Jézus Krisztus születésének ünnepe – ez valószínűleg Önök által is ismert. Ergo az ünneplésünk középpontját a betlehemi jászol képviseli, amelyet fel is állítottak a Fehérek temploma előtt.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Föld bolygónk váci koordinátáin a téli (karácsonyi) időszakban már délután 4 órakor kvázi sötétség honol, így a nem kivilágított köztéri szobrok, helyszínek nem láthatóak. Márpedig a Főtéren (Március 15. tér) a délutáni, esti órákban a harangjáték pavilonja van kivilágítva, melyet Patyomkin falakkal vettek körbe és mesebeli házikóvá alakítottak.

Fotó: Gulyás Gábor

A házikó előtt egy rénszarvas által húzott szán áll. A házikóba be lehet menni és a kicsik és nagyok szájtátva ámulhatják az egérkirályt, az ajándékot kapó egérgyereket és más egereket (Walt Disney-i festményekkel), meg egy nyugdíjas korba hajló primadonnát.

Röviden összefoglalva ömlik a giccs, az igénytelenség, az ízléstelenség!

Fotó: Gulyás Gábor

Wait a minute! The show must go on!

Igen, igen! Megy is a show, mert mindeközben dübörög a zene a téren elhelyezett hangszórókból, mégpedig többnyire angol nyelven!

Olyan happy shopping nóták, az ezoterikus, szinkretista konzumisták himnuszai.

Ez úgy tűnik, mintha valami (szivárványos?) világban lebegnénk – a teret átszelők 97%-a egy mukkot sem ért a dalokból, 100 emberrel csináltuk a szövegértés felmérést! A 100 embernél persze arra is rákérdeztünk, hogy szerintük miért nem magyar karácsonyi énekek mennek? (Kivétel volt, amikor videóról játszottak iskolai kórusok főtéri bemutatóit, ez kb. az összes sugárzási idő maximum 10%-a volt csupán!)

Nos, a kérdezettek döntő többsége érthetetlennek vette ezt az anglomán zeneválogatást!

Szerintük a hanganyag szerkesztője utálja a magyar (karácsonyi) dalokat/dalszerzőket: Kaláka, Kormorán, Deák Bill, Halász Judit, Muzsikás, Téka, Sebestyén Márta, …

Semmi probléma, ha ez így van, csak akkor ki kellene hirdetni, írni, hogy

Vácott a vezetés magyar egyházi/világi/népi karácsonyi énekek lejátszását köztéren nem szívesen engedélyezi, mert nem szereti őket!

Fotó: Gulyás Gábor

Reméljük, hogy a fentebb vázolt események, szervezések, díszítések csupán a tudatlanság, a kulturális, helyi ismeretek hiánya miatt jöttek létre és nem a lakosság tudatos hergelése, avagy tudatos semmibevétele volt a fő szempontjuk!

Bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban ezen csorbákat kiköszörülik és helyrehozzák az eddig elrontottakat.

Boldog új esztendőt kívánva Vác város érdekeiért és fejlődéséért munkálkodóknak, a Váci Klebelsberg Kultúr Kör és Vác és környékén élő volt bencés, ferences és piarista diákok nevében:

Gulyás Gábor