VÁC ÉS KÖRNYÉKE MOZIJA – EMLÉKEZETES MAGYAR FILMEK HAZAI TÁJAKON – 1. RÉSZ

Amióta elindult a hazai filmipar, mindig is népszerűek voltak az alkotók számára a Budapest közeli helyszínek, így Vác, Vácrátót és a Dunakanyar is.  Ismert tájaink, épületeink, utcáink, tereink már sokszor voltak helyszínei a legváltozatosabb történelmi korokban játszódó eseményeknek. E sorozatunkban összegyűjtöttünk e filmek közül jó néhányat. Ebben az első epizódban ezúttal a Vácott forgatott filmeket vesszük sorra.

 

A Sipsirica – 1979

Mikszáth Kálmán regényének televíziós változata, az 1979-ben forgatott A Sipsirica idilli környezetben kezdődik: a Lengyelhonból ideszakadt Jahodovszka asszony tabáni kertvendéglőjében, a Fehér Pávában a kvaterkázó törzsvendégek asztalai körül ott sürög-forog a vendéglősné kamasz lánya, Sipsirica is.

Az urak éppen egy vendéglőbe tartanak, aminek a forgatási helyszíne a nevezetes, váci „104-es” volt

A Sipsirica egy másik, ugyanitt játszódó részlete

Sokunk kedvenc ifjúkori találkozóhelye, árnyas sörözője volt a híres „104-es”, amely mára ismét egy kultikus hellyé vált, itt működik a  Lámpás Söröző és Grillterasz.

***

A kőszívű ember fiai – 1965

A Várkonyi Zoltán rendezte klasszikus történelmi alkotásban a bécsi hajóállomást a filmben a Pokol-szigeten található révkikötő helyettesítette. A képen a bécsi polgárság köszönti a gőzhajóval érkező magyar forradalmi küldöttséget. A jelenet előterében a Plankenhorst Alfonsine (Béres Ilona) és a legifjabb Baradlay (Tordy Géza) láthatóak.

A háttérben jól beazonosítható a túlparton Vác városa, amely a filmben Bécset „helyettesítette”.

***

Abigél – 1978

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében Árkodra, egy vidéki, egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első nap megtudja, hogy ebben a világtól „távoleső” helyen sok különös dolog történik, s bár társai kiközösítik, egyetlen reménye marad a titokzatos Abigél, aki végső kétségbeesésében mindenkin segít. A szinte minden magyar által ismert és kedvelt történetben Szabó Magda ifjúságának  helyszínei jelennek meg, magát a filmet javarészt Vácott forgatták: a Matula intézet a váci püspöki palota, annak kertje a vácrátóti arborétum, a Kokas Pál intézet a mai Apor Vilmos főiskola épülete, a templom, ahová a diákok rendszeresen jártak, és amelyiknek a harangzúgását többször is hallhattuk, valamint annak lépcsőit is láthattuk, az a székesegyházé volt, valamint a vasútállomáson játszódó jelenteket szintén Vácon vették fel.

A négyrészes sorozat itt tekinthető meg az összes váci részlettel

A filmsorozat emlékezetes váci jelenetei

***

Tegnap – 1959

A kommunista történelemhamisítás e méltán elfeledett „alkotása”, amolyan Kádár-módra dolgozza fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. E film számos jelenetét Vácon forgatták, a helyszínek: a Március 15. és a Szentháromság terek.

1956 októberében egy kisváros laktanyája körül egyre nagyobb csoportban hangoskodik a „csőcselék”. Fegyvert követelnek. A laktanya parancsnoka azonban nem ad tűzparancsot.

Forradalmi jelenetek a váci tereinken