EGY VÉLEMÉNYCIKK ESETE A TÉNYEKKEL

Az elmúlt időszakban több cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a Váci Dunakanyar Színház jelenlegi vezetése alatt elvesztette kiemelt minősítését, a korábbi szakmai és gazdasági eredményektől messze elmarad a Vácon megszokott színvonal. Ezen természetesen a pandémiás helyzet sem segített, de ezek nem igazolhatják azokat a szakmai döntéseket, amelyek a váci teátrumban történtek.

A színház és a város vezetése ahelyett, hogy ezzel szembe állított volna bármilyen
tényt! pozitív kommunikációt, jött egy Mércében megjelent írás, vélemény. Vélemény?

Véleménye ugye mindenkinek lehet, maximum nem érdekli a többieket… A vélemény lényege, hogy azt saját gondolataink alapján, végül legtöbbször szubjektív alapon alkotjuk meg egy adott témával kapcsolatban.

Persze természetes, hogy mindig befolyásolnak minket, kit érvekkel, kit vállalkozási szerződésekkel. Szép kis vállalás ez, újságírói véleményt fogalmazni közpénzből, vélhetően politikai megrendelésre, amit ugye többen kikérnek maguknak…

Véleménye van egy újságírónak? Miért nem mondja ki őszintén? Miért eszköz, hogy véleménybe burkolva sejtet valamit, mintha tény lenne, s az onnan kezdve ezt a véleményt az olvasó tényként kezeli, és ez így él tovább az online térben.

A véleménybe csomagolt lejáratásért nem lehet jogi elégtételt venni, különösen, ha közéleti szereplővel szemben történik. Ez a tökéletes receptje annak, akinek nem fáj a szakmai becsület.

Véleménye van, amit más finanszíroz, és az egészet lehozza egy magát függetlennek hirdető portál? Vélemény ez valójában? Ferenc? Ferenc!

Vicsek Ferenc posztja a Mércében megjelent írásáról

A Vicsek Ferenc által a Mércében publikált írás jelentős részének a józan ész, a tények, és az interneten fellelhető információk mondanak ellent. Tények? Na azok az igazán makacs dolgok.

  • A nyilatkozat, amely tájékoztat Kis Domonkos Márk közös megegyezéssel való távozásáról, tényadatokat közöl, szemléltetve a döntésig tartó folyamatot.
  • Nem kell beállítani azt, hogy a polgármester és a képviselő-testület döntéseinek következtében több száz millió forinttal kevesebb forrás jut a Váci Dunakanyar Színház működésére, hiszen ez is tény. Hamar eljön az a csúnya május, amikor ez mindenki számára nyilvánvaló lesz a közzétett mérlegadatokból.
  • Készült rendelet, amelyben korlátozták a városházához köthető gazdasági társaságok vezetőinek és dolgozóinak a nyilvános megnyilatkozását? Igen, megtekinthető!
  • Az is tény, hogy nem történt közpénzzel való visszaélés. Az ezt sugalló írások kapcsán megtalálható az információ, hogy a 40 millió forint, amit az üggyel kapcsolatos lejárató cikkekben lehet olvasni, nagyságrendileg 10 millió forint visszaigényelhető áfából áll, 14 és félmillió forintot pedig Kis Domonkos Márk feleségének cége fizetett a színháznak megrendelésként és nem fordítva! A maradékban hat év munkája van benne, többek között színészi, rendezői díjak, PR kommunikációs és marketing feladatok, illetve a fizetett social média hirdetések. Itt érdemes megjegyezni, hogy az idő múlásával szépülnek az emlékek és változnak a számok is. Talán időszerű kitalálni, mennyi pénzről állítunk valótlant folyamatosan. Szokták mondani, az igazságra könnyebb emlékezni!
  • Az önkormányzat belső ellenőrzését követően ÁSZ ellenőrzés zajlott, mely összességében semmilyen nagyobb, vagy súlyos kockázattal járó szabálytalanságot, hiányosságot nem állapított meg.
  • S ami soha sem kerül az ellenőrzésekkel kapcsolatos negatív híresztelésekbe: egyik ellenőrzés sem marasztalta el Kis Domonkos Márkot, akinek vezetésével a 2019-es évet több mint 400 millió forint mérleg szerinti főösszeggel – melyből csupán 40 millió forint volt az önkormányzati támogatás – és 14 millió forintos nyereséggel zárta a Váci Dunakanyar Színház.
  • Vicsek Ferenc 2020-ban szerződéses viszonyban állt a Váci Városimázs Nonprofit Kft.-vel. Véleményünk szerint ez morálisan több mint ingoványos, de ennek megítélését az olvasóra bízzuk.

Egy gazdaságilag elkötelezett, magát független kommunikációs szakembernek mondott újságíró vélemény cikket ír a megrendelői politikai csoport konkurenciájának lejáratására, és ehhez felhasználja a Váci Dunakanyar Színházat eredményesebben vezető, volt igazgatót, mindezt SZFE csomagolásban? Ferenc? Ferenc!

Kedves Ferenc! Nem szeretnénk kételyek közt hagyni senkit sem, így Önt sem. Mit tanít majd az SZFE-n egy Jászai Mari-díjas színművész, színházi szakember? Színjátszást, ami neki inkább, egy „véleményalkotó” újságírónak kevésbé áll jól!

Kiemelt kép: Vicsek Ferenc Facebook