„Színház mindenkinek!” – Interjú Kis Domonkos Márkkal, a Déryné Program igazgatójával

Kis Domonkos Márkkal, az egy évtizedes színházvezetői és fesztiválszervezői tapasztalattal rendelkező színházi szakemberrel, a Déryné Program újonnan kinevezett igazgatójával készített interjút az Origo. A váci színház éléről történt elüldözése után most elnyert új, rangos országos feladatáról szóló, Jónás Ágnessel készített beszélgetést szemlézzük az alábbiakban. 

Déryné Program

Minden korábbi feladatánál nagyobb kihívásnak tartom e mostanit – fogalmazta meg elsőként Kis Domonkos Márk.

Hatalmas misszió, magasztos ügy, teljes országot lefedő vállalás ez, melybe maximális lelkesedéssel, kellő „őrülettel” vetem bele magam nap mint nap.

Meggyőződésem, hogy az országos utaztatásokkal, az új produkciók létrehozásával a vírus után újrainduló szakmai élet katalizátora lesz a Déryné Program.

Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen fontos kulturális misszió élére állhatok, hiszen vallom: „Színház mindenkinek!

A magyar lakosság több mint negyven százaléka rendszeres kultúrafogyasztó, a jelentős részük színházba járó közönség. De nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik számára – jellemzően pénzügyi vagy földrajzi akadályok miatt – nehezebben elérhető a minőségi színházi élmény – foglalja össze a Déryné Program lényegét az igazgató.

Fontos, hogy ne csupán egy szűk elit, hanem minden állampolgár hozzáférjen minőségi előadásokhoz. Mi most ezt kívánjuk elérni a Déryné Programmal, melynek elsődleges célja, hogy a minőségi színházi kultúrát eljuttassuk ezekre a településekre.

E program négy alappillére az Országjárás, a Barangoló, a Vándorszínház és maga a Déryné Társulat.

Országjárás

Az Országjárás színházi produkciók országos utaztatását végzi a Déryné program. Ide a befogadó intézményektől várjuk a jelentkezést, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás-ajánlatokat várunk.

Ezen igények összefésülését végezzük, szakmai szempontok alapján. A program a vendégjáték költségeit jelentős részben fedezi, ezért tudunk kedvezményes jegyárakat biztosítani.

Eddig 391 befogadóhely jelezte, hogy szeretné, ha vinnénk hozzájuk előadásokat, alkotóktól pedig összesen 447 produkció érkezett be. A jegyárak mindig az adott település lélekszámától függően alakulnak, gyakorlatilag párszáz forintról beszélünk.

 

Vándorszínház

A Vándorszínház alprogram keretében elsősorban a kis lélekszámú, kulturálisan elszigetelt településeket célozzuk meg magas színvonalú színházi előadásokkal oly módon, hogy azok költségeit ne a lakosság viselje. Külön hangsúlyt kap ebben az egységben, hogy

színművész növendékek is bemutatkozási lehetőséghez jussanak, mellyel szeretnénk erősíteni a kreatív szárnypróbálgatók iránti nyitottságot és bizalmat.

 

Barangoló

A Barangoló alprogramunk

a tehetséges fiatalokra és kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulásokra fókuszál. Minden évben előnyt élveznek majd a 14-18 korosztálynak szóló ifjúsági, valamint a klasszikus magyar szerzők műveit feldolgozó előadások.

A létrejövő alkotások bekerülhetnek majd az Országjárás és Vándorszínház alprogramokba is.

 

Déryné Társulat

A Déryné Programnak 15 fős saját társulata van.

A társulati tagokat a teljes Kárpát-medencéből szerződtettük, évadonként négy-öt bemutató létrehozását tervezzük.

A későbbiekben szeretnénk egy bázist, egy kényelmes kis fészket kialakítani a társulat számára – vázolta fel az színházi kezdeményezés szerkezetét Kis Domonkos Márk.

 

A Program talán vissza tudja majd szorítani a nívótlan előadásokat

E tevékenységünkkel szeretnénk egyfajta alternatívát mutatni a vidéki közönségnek, s minőségi előadásokon keresztül megmutatni, hogy létezik egy másfajta színjátszás is.

Szerencsére nagy igény van erre, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a saját társulatunk előadásai december végéig le vannak kötve, a Déryné Program repertoáron lévő előadásai közül tizennégyet már lejátszottunk, ezeket 5126 fő tekintette meg.

A Déryné Programhoz való csatlakozás lehetősége folyamatos, így továbbra is várjuk a jelentkezéseket mind a befogadói, mind az alkotói oldalról az Országjárás alprogramba, valamint a fiatal alkotókat, alkotóközösségeket megszólító és támogató Barangoló alprogramba!

Jelentkezni a Déryné Program honlapján lehet, mely ide kattintva érhető el.