Matkovich saját Facebook-bejegyzésével leplezte le önmagát – az ő utasítására tilthatták ki a polgári esteket a színházból

Matkovich Ilona vasárnapi beszámolójában kitért a Váci Polgári Estek kitiltására is a Váci Dunakanyar Színházból. Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, az estek szervezői a Facebookon jelentették be, hogy a színház írásban elutasította, hogy a továbbiakban Váci Polgári Estek kerülhessenek megszervezésre a kormányzati forrásból felújított épületben. Egészen vasárnapig azt hihettük, hogy ez csak az új színházigazgató hűséges dorombolása a városvezetés felé, de Matkovich leleplezte magát, mikor így fogalmazott: „a továbbiakban azt szeretnénk, hogy a színház a művészet háza legyen”.

Az már érthető, hogy Matkovich előbb a szájzár rendelettel, később a közpénzből működtetett városi Facebook-oldalon zajló törlésekkel és letiltásokkal igyekszik elhallgattatni minden őt kritizáló véleményt. De az a tény, hogy a Váci Dunakanyar Színházat havi szinten piaci áron bérlő szervezők rendezvényét kitiltja, az egyértelmű üzenet:

A váci városvezetők a baloldali véleménydiktatúra mintáját akarják létrehozni. Egy olyan várost, ahol nem szabad kérdezni, ahol csak az kap szót, aki széles mosollyal dicséri Matkovichot.

Egy olyan városon dolgoznak, ahol az önkormányzati cégek vezetőit és munkatársait is cenzúrázhatják, egy olyan várost, ahol a lenullázott vagy radikálisan csökkentett bérű dolgozókat maradék egzisztenciájukkal félelemben, rettegésben tartják.

Egy olyan városon dolgozik Matkovich, ahol csak neki lehet szava, neked nem lehet SZAVAD.

Mindezt arra hivatkozva, hogy szeretné, hogy: „a Dunakanyar Színház szabályzatában – az állami és önkormányzati cégekhez hasonlóan – szerepel, hogy pártoktól és politikától függetlenül kell működnie, a továbbiakban azt szeretnénk, hogy a színház a művészet háza legyen.”

Úgy néz ki, hogy Matkovich egy mondatában kettőt is hazudik:

– A színháznak pártoktól és politikától mentesen kell működnie, de bármilyen rendezvényre kiadható maga az épület, hogy ott magánrendezvény jöhessen létre a színház működésétől független szervezésben.

– Matkovich szeretné, hogy a színház a művészet háza legyen… Ehhez képest visszavágta a színház önkormányzati támogatását, elűzte a színházat országos- és világsikerig röpítő korábbi igazgatót, csökkentette az alkalmazottak számát, 120 millió forintnyi kormányzati színház-támogatásról mondott le. Matkovich vágya, hogy a színház a művészet háza legyen így nagyon nehéz lesz, sajnos ezt se lehet Facebook-posztokkal megoldani.

Reméljük, hogy a Váci Polgári Estet szervező civil szervezetek találnak megoldást, és ha a járványhelyzet engedi, ősszel új helyen vehetünk részt a polgári rendezvényeken.