Felfüggesztette a testülete Matkovich gödi szövetségesét

Göd miatt belharc alakult ki a Momentum és DK között, amikor a hét elején robbant a hír, hogy a Demokratikus Koalíció állítása szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy Balogh Csaba, Göd felfüggesztett, momentumos polgármestere fideszesre akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgármestereit – írta a 888.hu hírportál. Azért érdemes Vácról is odafigyelnünk erre az ellenzéki vircsaftra, mert eddig is már rengeteg párhuzamos történést figyelhettünk meg a szivárvány színeibe öltözött települések működésében. Vajon a mi városunkban is okozhatnak közéleti meglepetéseket hasonló hangfelvételek?

A Momentum egyébként úgy reagált, hogy a gödi hangfelvétel manipulált, Balogh Csaba nem akarta fideszesre cserélni a jelenlegi alpolgármestereket, és minderről ők is nyilvánosságra hoztak egy részletet egy beszélgetésből, állításuk szerint az eredetit, amit IDE KATTINTVA lehet meghallgatni.

Balogh Csaba, Göd felfüggesztett momentumos polgármestere és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke – Fotó: Fekete-Győr András Facebook-oldala

A lilába átöltözött SZDSZ szerint a Gyurcsány-párt által közzétett hangfelvételen a

„– Azt tudod, hogy egy alpolgármesterre, aki helyettesít téged, mindenképp szükséged van?
– Igen. Ennek tudom javasolni igazából Pintér Gyurit (Fidesz), Andrejka Zombort (Momentum), Hlavács Juditot (független). Ki az, akiben a legjobban megbíztok? És remélem, nem a Pintér Gyurit mondjátok.”

párbeszéd úgy van megvágva, hogy a polgármester válaszának második fele („És remélem, nem a Pintér Gyurit mondjátok”) már nem hallatszik.

A gödi ügy főszereplői: Balogh Csaba, Fekete-Győr András (Momentum), Gyurcsány Ferenc (DK), Rónai Sándor (DK)

Bármelyik félnek is van igaza a konkrét gödi ügy kapcsán – vélekedik a 888.hu szerzője –, sokatmondó, hogy az elvileg egymással együttműködő baloldali pártok képviselői között akkora a bizalom, hogy minden egymás közötti  beszélgetést rögzítenek.

Gödi testületi ülés

A történtek előzménye az volt, hogy a gödi önkormányzat képviselő-testülete július 17-i ülésén többségi szavazással fegyelmi eljárást indított Göd momentumos polgármestere ellen, a polgármesteri teendőket az első alpolgármester, Fülöp Zoltán (LMP) vette át.

Középen Balogh Csaba, Göd felfüggesztett momentumos polgármestere

Június 29-én formailag is megszűnt a városban az ellenzéki összefogás, miután a képviselő-testület négy ellenzéki tagja bejelentette, hogy új, önálló frakciót alakítanak. A négy képviselő szerint Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödi embereket. Alig öt hónap alatt tovatűnt az ellenzéki egység Göd városában, miután két alpolgármester, valamint két képviselő feljelentette az ellenzéki pártvezéreknél a korábban még általuk is támogatott Balogh Csaba polgármestert. A feljelentésben arra hivatkoznak, hogy szerintük Balogh emberileg és szakmailag alkalmatlan a posztja betöltésére.

Amikor még minden rendben volt a gödi baloldalon – nem tartott sokáig. – Fotó: Facebook

Göd kapcsán a napnál világosabb, hogy egyre erősödik a baloldali belharc. A Momentum és a DK látszólag a gödi önkormányzati konfliktus miatt rúgta össze a port, de minden bizonnyal már az ellenzéki összefogás részleteit szabályozó tárgyalásaikra igyekeznek megerősíteni a pozícióikat.
Göd pedig „csak” egy kisváros, még belegondolni is rossz abba, hogy mi lenne, ha egy egész ország vezetését venné át egy ehhez hasonló, marakodó baloldali szivárványkoalíció…

Hardy Mihállyal általában nehéz egy politikai levegőt szívni, de ezúttal kénytelenek vagyunk mélyen együtt szusszanni vele, amikor jegyzetében így sóhajt fel:

„Oh, my Göd!”