Kormányzati fejlesztések a megfiatalodó Vácdukán

Kedden sajtótájékoztatót tartott Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Makkos László, Vácduka polgármestere abból az alkalomból, hogy kormányzati forrásból megújul a település iskolája, étkezője és konyhája, művelődési háza és új tornaterem is épül.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője

Néhány Vácdukát érintő örömteli hírről számolhatok be. Az egyik az, hogy Vácduka is azon települések közé tartozik Magyarországon, ahol évről-évre egyre több gyermek születik. Egyre több család döntött úgy, hogy szívesen Vácdukára költöznek azok után, hogy az önkormányzat építési telkeket hirdetett meg. A településen is sokan vették igénybe a CSOK-ot és kezdtek bele egy-egy építkezésbe. Tehát örömteli hír, hogy Vácduka egy megfiatalodó település, sok gyermek születik.

Makkos László és Rétvári Bence – Fotó: VácOnline

Ez természetesen újabb feladatokat ró az önkormányzatra és az államra egyaránt. Ezeket a megnövekedett feladatokat az önkormányzat a saját erőforrásaiból nem is tudja megoldani, ezért döntött úgy a kormány, hogy az iskola bővítéséhez központi kormányzati forrásból járul hozzá.

Így a másik örvendetes hír, hogy tavaly decemberben 10-én született meg a kormányhatározat, amely arról döntött, hogy sok más Pest megyei település mellett Vácdukán is központi kormányzati forrásból megkezdődhet az iskola bővítésének az előkészítése és tervezése.

Makkos László és Rétvári Bence sajtótájékoztatója 2020. július 21-én Vácdukán – Fotó: VácOnline

A tankerülettel együttműködve már tervezik az iskola bővítését. Ez nem csak tanterembővítést jelent, hanem egy új tornaterem megépítését is, valamint étkező és konyhabővítés és korszerűsítés is várható.

Nemrégen adtuk át a minibölcsit, amelynek bővítéséhez is pályázati támogatást nyertek. Ahhoz a megfiatalodáshoz, amely Vácdukán történik, a kormányzat minden eddiginél több, generációra szóló támogatást nyújt.

Szeretnék egy nagyon friss, további, pozitív hírről is beszámolni: a művelődési ház felújítása is hamarosan befejeződhet szintén központi forrásból. Az első ütemben 22 millió forintból már megtörtént a nyílászárók cseréje, az idei sikeres pályázat eredményeként pedig 31,5 millió forintból egy második ütemben az épület nagyterme és a belső helyiségei is megújulhatnak. A fiataloknak, idősebbeknek és a családosoknak szóló rendezvények így kulturált körülmények között kapnak megújult otthont.

A központi helyen elhelyezkedő hivatal, művelődési ház, iskola, tornaterem, sportpálya így szinte egyszerre újulhat most meg.

 

Makkos László, polgármester

Nagyon nagy segítség, hogy ezeket a forrásokat a kormányzattól megkaptuk, a falu nevében ezúton is köszönetet mondok. Külön köszönöm a képviselő úrnak, hogy személyesen is támogatta ezeket a kéréseket és pályázatokat.

Makkos László, Vácduka polgármestere – Fotó: VácOnline

Amennyiben a művelődési ház belső munkálatai elkészülnek, akkor egy korszerű, a mai modern kornak megfelelő közösségi tér fog kialakulni, ez egy nagyon fontos állomás a község fejlődésében.

Az iskolával kapcsolatban pedig most minden álmunk és reményünk teljesülni fog, hiszen új tantermek lesznek, lesz egy megfelelő méretű tornatermünk. Az étkeztetés is teljesen megújul, ráadásul egy olyan méretű könyvtárat is sikerül megvalósítani, amely nemcsak az iskola, hanem a község lakói számára is elérhető lesz.

Az elmúlt öt évben 250 fős lakosságnövekedés volt településünkön, zömében kisgyerekes családok költöztek Vácdukára, a gyereklétszám megnövekedésével sokat javult a község kor-összetétele.

Makkos László és Rétvári Bence válaszolnak újságírói kérdésekre 2020. július 21-én, Vácdukán– Fotó: VácOnline

Újságírói kérdésre, hogy számítanak-e további lakosságnövekedésre, a polgármester úr elmondta, hogy igen, a sikeres önkormányzati telkesítési program során bő egy év alatt 26 telket eladtak, másrészt a magántulajdonban lévő telkek közül is nagyon sok gazdát cserélt, főként fiatal családok vásárolták meg azokat.

Ezt a bővítést hat-hét évre előrelátható létszám-növekedéssel számolva tervezik. Az M2-es megépülésével e kedvező demográfiai folyamat még inkább jó irányba folytatódik.

Hetes határidőkkel dolgozik a polgármester úr, a koncepció nyár végére elkészül. Még jó pár településen zajlik a körzetemben ilyen, vagy hasonló fejlesztés: Kismaroson, Őrbottyánban és Sződön, van ahol iskolabővítés, van ahol teljesen új iskola építése zajlik.

Nyár végére kell a tanulmánytervet lerakni, onnan pedig indulhat a tervezés, a bővítés során nyolc tanteremmel lesz gazdagabb az iskola – zárta tájékoztatóját Rétvári Bence.