Egy sződligeti tűzeset más szemszögből

2017. december 28-án, a délutáni órákban tűz keletkezett egy hetven négyzetméteres családi ház előszobájában Sződligeten, a Somogyi Bacsó Béla utcában. A tűz átterjedt a konyhaajtóra, valamint különböző felhalmozott tárgyakra, eszközökre. A hír bombaként robbant az országos médiában – építve arra, hogy egy, a házban rekedt magatehetetlen nőt egy, a helyszínre a tűzoltókkal egy időben kiérkező rendőr a nyilatkozata szerint a karjaiban mentette ki. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője által a szerkesztőségünknek adott nyilatkozat azonban nem ezt tükrözte…

– A váci hivatásos tűzoltók egy vízsugár segítségével oltották el a lángokat, szellőztették át, majd vizsgálták át a helyiségeket. A tűz keletkezésekor az ingatlanban két idős ember tartózkodott, akiket a tűzoltók az épületből kihoztak, a mentőknek átadtak. A két embert a mentők enyhe füstmérgezés gyanújával kórházba szállították – nyilatkozta szerkesztőségünknek az esettel kapcsolatban Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A minap az esettel kapcsolatban az alábbi polgárőri jelentés került szerkesztőségünk birtokába:

Tisztelt Elnök Úr!

Szeretném tájékoztatni Sződligeten 2017-12-28-án délután történt, szolgálaton kívüli eseményről.
Ifj. Kovács István a Zsaru-CAR Polgárőr Egyesület tagja a vonattól hazafelé gyalogolva a Sződligeti CBA élelmiszer bolttal szembeni kis házból tűzet észlelt. A bolthoz érve kérdezte a kint állókat értesítették e a tűzoltókat, akik azt válaszolták igen. Ezután hívott engem és elmondta mit észlelt, azonnal indultam a helyszínre. Ő közben bemászott a kapun és elkezdte a mentést, mire kiértem kb. 2 perc volt. Ő addigra a gázcsonkot megtalálta, a villanyt lekapcsolta, látta az idős urat aki egy kis kannával szaladt vízért és próbált oltani. Kiérkezésemkor kiderült az ingatlanban tartózkodik egy idős magatehetetlen hölgy, valamint van a házban egy gázpalack is.
Az idős úr elmondása alapján egy hősugárzó okozta a tüzet.
Próbáltunk a szobába bejutni, de sűrű fekete fojtogató füst volt, valamint nem tudtuk hol a gázpalack. Hallottuk, hogy a tűzoltók már jönnek, ezért inkább felhagytunk a kísérletezéssel, és nem engedtünk senkit a tűzhöz. Megérkeztek a tűzoltók akiknek elmondtuk röviden az eseményeket, és hagytuk végezzék a munkájukat.
A bejáratnál kibontottuk az eltorlaszolt kaput a biztosabb és gyorsabb közlekedésért.
Közben kikerült a hölgy az udvarra, ahol letakarták egy pléddel, és a feleségem aki szinten a polgárőrség tagja kezelésbe vette a hölgyet és az urat. Mivel ápolónő így tudta mit kell tennie.
A mentők kiérkezéséig kiderült a hölgy gyógyszereket szed, és erre italt fogyasztott, és az úr sem volt józan. Megnyugtattuk a szomszédokat, hogy a tűz nem fog tovább terjedni, mert sikerült eloltani, kiderült rengeteg szemét volt felhalmozva a szobába. Ezért volt akkora a füst.
Szerencsére senkinek sem eset komolyabb baja.
A helyszínt biztosítottuk amíg szükség volt ránk.

Kovács István
Zsaru-CAR Polgárőr Egyesület

Az eset egyik szemtanúja szerkesztőségünknek arról számolt be, hogy a hölgyet három tűzoltó cipelte ki az épületből, egy szűk előszoba helyiségen keresztül.

Fentiek fényében rendőri nyilatkozat nem teljesen állja meg a helyét. Erre a minap a Lánglovagok.hu portál is felhívta a figyelmet – "Igazi álhős" című írásában igen élesen bírálta az ügyben kiemelt rendőrt, akit azóta elismerésben is részesítettek.