MATKOVICH TOVÁBBRA IS ELHALLGATTATNA MINDENKIT

Már közel négy éve tart Vác balliberális polgármesterének egyik leghírhedtebb intézkedése, a szájzár rendelet. Matkovich Ilona hivatalba lépése után rögtön megtiltotta, hogy a váci önkormányzati cégek munkatársai az ő jóváhagyása nélkül tájékoztassák a nyilvánosságot vagy posztoljanak a Facebookon.

Matkovich Ilona sosem tagadta, hogy a szájzárat a Váci Dunakanyar Színház egykori igazgatója, Kis Domonkos Márk miatt vezette be, aki a polgármester megkérdezése nélkül nyilatkozott a sajtónak. A baloldali városvezetés végül addig fúrta a színházigazgatót, míg az távozott az intézmény éléről.

Az exújságíró Matkovich Ilona a választási kampányban ugyan nagyobb nyilvánosságot és átláthatóságot hirdetett, de amint megválasztották polgármesternek, rögtön elkezdett menekülni a kínos kérdések elől. Később azzal érvelt, hogy „gátat kellett szabni” a sok sajtómegkeresésnek, mert túl sok idejét vette el, hogy azokra válaszoljon, ezért egy idő után inkább nem is reagált azokra. A szájzár rendeletet az Ombudsman is megvizsgálta és jogsértőnek találta. A baloldali polgármester egyébként évek óta a VácOnline sajtómegkereséseire sem válaszol.

Matkovich Ilona háborút indított azok ellen, akik nem értenek vele egyet; legyen az az önkormányzat munkatársa, vagy egy váci polgár. A városlakók Vác hivatalos Facebook-oldalán sem írhatják le kendőzetlen véleményüket megtorlás nélkül. Azokat ugyanis, akik kritizálják Matkovichot és csapatát, gondolkodás nélkül letiltják az oldalról.

A cenzúra mértéke szinte már határtalan Vácon. Idén nyáron a Facebook napokra befagyasztotta a Fidesz-Vác oldalt a közösségi alapelvek megsértésére hivatkozva. Később a fellebbezés után és az országos sajtóhírek nyomására visszakapta oldalát a váci Fidesz.