Ami Matkovichnak nem tetszik, azt betiltja

Demokráciákban úgy szokás – még akkor is, ha egy osztrák kisváros megvalósításán dolgozik valaki –, hogy a vélemények szabadon elhangozhatnak, a szólásszabadságot nem korlátozza senki, hiszen mindenkinek joga van kimondania azt, amit gondol. Matkovich, az új balliberális városvezető azonban ezt másként látja: ha valami neki nem tetszik, ha valaki másmilyen véleményen van, mint ő, azt a lehető legrövidebb módon elhallgattatja, és az eszközökben sem válogat. A polgármester saját maga mondta el az ESTV Nagyító c. műsorában, hogy a szájzár-rendelethez az vezetett, hogy Kis Domonkos Márk nyilatkozatai nem voltak Matkovich ínyére – ugyanis azok kritikával illették az új városvezetést.


https://www.youtube.com/watch?v=GdlAewi9lJw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR25DvRyRvePPxJHYfxvLrl1W-MaYGOs0rXHVWlWd1nMPy-a-jQiRq3I9Oc

Az interjúból idézünk:

 

„Nem is egyeztettünk igazából az ügyvezető igazgatókkal” – mondja Matkovich, amikor arról beszél, hogy hogyan vezették be az önkormányzati cégeket érintő tiltó rendeletet.

 

Ezután úgy fogalmaz: „Ami miatt ezt mégis megtettük és ilyen gyorsan megtettük, ez tulajdonképpen egyetlen egy intézményünk miatt volt, a Dunakanyar Színház miatt. Ott sem a színház miatt magáért, hanem az igazgató úrnak a megnyilvánulásai miatt.” Tehát világosan megmondja Matkovich, hogy mivel Kis Domonkos Márk nem állt be a sorba, hogy mivel Kis Domonkos Márk színházigazgatóként közölte a sajtóval, hogy az önkormányzati megszorítások miatt elmarad egy olvasópróba, egyből a legdrasztikusabb intézkedéshez folyamodott: szájzárat tett az alkalmazottakra.

 

„Azt mondtam neki szóban, hogy ezt ne folytassa, az országos sajtóba ne menjen mindig” – vallja be Matkovich. Azaz szeretné, ha a rá nézve kellemetlen ügyek városon belül maradnának, sőt, a városházán belül maradnának, senki semmit nem tudna arról, hogy mi minden negatív intézkedést tesz Matkovich, hiszen akkor lehullna a lepel a kedves, független, civil és barátságos hölgy álarcáról.

 

Arra pedig, hogy miért is kellett meghozni a szájzár-rendeletet, Matkovich azt mondja, hogy „mivel szóban nem volt elég” figyelmeztetni Kis Domonkos Márkot, kénytelen volt írásba adni a tiltást.

 

Tehát valójában Matkovich Ilona ilyen: ami nem tetszik neki, azt betiltja. Vajon ezt nevezzük demokráciának és a polgárokért tevékenykedő, felelős városvezetésnek?