Így működik a váci ,,szájzár rendelet” a napi gyakorlatban – Matkovich Ilona személyesen cenzúráz

Matkovich szerint Vácon nincs szájzár rendelet, de ő mégis napi gyakorlatban alkalmazza. A polgármester egy független kulturális intézmény, a váci színház nyilatkozatait tiltja le vagy írja át. Matkovich szerint nem közérdekű adat, hogy ő mit cenzúráz, ezért titkolja a hivatalos utasításait.

Vác balliberális polgármestere Matkovich Ilona tavaly, első polgármesteri utasításával „szájzár-rendeletben” tiltotta meg, hogy a váci önkormányzati cégek munkatársai a jóváhagyása nélkül tájékoztassák a nyilvánosságot vagy posztoljanak a Facebookon. A döntés azért is megdöbbentő, mert Matkovichék lépten-nyomon azt hangoztatták, hogy az egyik legfontosabb érték számukra a szabadság és a nyilvánosság. Ezzel szemben most, egy hónappal a szájzár-rendelet bevezetése után ő maga tagadja meg, hogy válaszoljon közérdekű adatigénylésekre.

Egy váci polgár küldte el minden váci médiumnak saját közérdekű adatigénylését, melyről a többi váci újság hallgat, csak a VacOnline számol be. A polgármester a közérdekű adatigénylés alapvető szabályait felrúgva, indokolás nélkül, törvénytelenül utasította el, hogy válaszoljon arra az állampolgári kérdésre, hogy milyen esetekben tett szájzárat a cégek munkatársaira a polgármester. Matkovichot a válaszadásban egyáltalán nem zavarta a törvényi kötelezettség, hogy indokolja a közérdekű adatigénylés elutasítását, ő erre magasról tett.

Az átláthatóságot hirdető polgármester tehát mindent igyekszik eltitkolni.

Ezzel szemben viszont vannak még olyan vezetők, tisztségviselők, akik komolyan veszik a törvényt. Olvasónk juttatta el hozzánk azt is, hogy közérdekű adatigényléssel kereste meg Kis Domonkos Márkot, a Váci Dunakanyar Színház igazgatóját, azzal, hogy mely esetekben és miként alkalmazta a szájzár-rendeletet Matkovich Ilona az ő esetében. A színháztól meg is érkezett a tételes válasz mellékletekkel, ahogy azt a törvény előírja.

A levélből kiderül, polgármesterasszony letiltotta igazgató úr kérését egy Hír TV-interjúra, valamint mondatokat húzott ki a színház egyik közleményéből is. Matkovich Ilona a VII. Olivér című előadás elmaradásáról szóló közleménytervből a következőt cenzúrázta ki: „Sajnos a Váci Dunakanyar Színház jövő évre tervezett költségvetését ért változások, az önkormányzati támogatás nagyarányú, közel 50%-os várható csökkenése miatt nem fog elegendő anyagi forrás a rendelkezésünkre állni az előadás létrehozásához. […] az újonnan kialakult pénzügyi helyzetet figyelembe véve […]”

Ennek megfelelően a színház januári közleménye az alábbiak szerint került ki a nyilvánosság elé: „Műsorváltozás – Elmarad a Szerb Antal: VII. Olivér című előadás bemutatója. Értesítjük kedves közönségünket, hogy a február 8-ra tervezett, Szerb Antal: VII. Olivér című előadásunk nem kerül bemutatásra. Bár hetedik évadunk elején még 7 saját előadás bemutatását terveztük, de az évad programterve újratervezést igényel, különös tekintettel a nagy anyagi ráfordítást igénylő saját előadásokra. Természetesen a bérletet váltott nézőinket kárpótolni fogjuk, Lewis Carroll örökérvényű Alice Csodaországban című műve alapján készült, a Múzsák Társulattal közös koprodukciónkat, Tövispataki Beáta rendezésében az Alice csodaországban musicalt láthatják. A Premier bérletet váltott nézőink március 28-án, míg a Diákbérletet váltott közönségünk május 7-én tekintheti meg. Továbbra is minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy a Váci Dunakanyar Színház magas szintű művészi értéket közvetítsen és feledhetetlen élményekkel gazdagítsa vendégeit.”

Azaz semmi nem tájékoztatja az érdeklődőket arról, miért is marad el az előadás, csak annyit lehet megtudni, hogy elmarad: Matkovich nem akarta, hogy kiderüljön, az ő költségvetési megszorítása áll a háttérben. Tehát a polgármester egyik kezével elveszi a pénzt a színháztól, a másik kezével pedig befogja a színház száját, hogy ezt senkinek ne mondja el. Így akarja adminisztratív, hatalmi eszközökkel saját megszorító intézkedéseit elrejtetni a nyilvánosság elől. Teszi ezt az egykori Magyar Narancsos újságíró, aki több szabadsággal, több nyilvánossággal és több civil kontrollal kampányolt.

Ha nem lenne elég, hogy Matkovich bevezette a szájzár-rendeletet, ha nem lenne elég, hogy tagadta, hogy ez bármennyire is sértené a szólásszabadságot, íme, itt a bizonyíték, hogy jelentős tartalmi változtatásokat eszközöl a különböző intézmények kommunikációjában a polgármester, de saját magára nézve már nem tartja kötelezőnek a törvényt, hogy ő maga tisztességes módon válaszoljon egy közérdekű adatigénylésre.

Képzeljük el, hogy mondjuk Tarlós István átírta volna Mácsai Pálnak az Örkény Színház nevében írt közleményét, milyen balliberális média felháborodás lett volna, egymásnak adták volna a kilincset az ellenzéki politikusok a színház bejáratánál cenzúrát és diktatúrát kiabálva. Mi lett volna, ha Tarlós nem engedi Mácsait nyilatkozni az ATV-nek, hány mécsest gyújtottak volna a színház előtt? De Matkovich Ilona ezeket teljes természetességgel megengedi magának.

Kilóg a lóláb, ez már a sokadik olyan megmozdulása az új vezetésnek, ami azt bizonyítja, mindent szabad, ami nekik jó, és semmit nem szabad, ami nekik hátrányos – akár még a törvények figyelmen kívül hagyását is. Vajon mitől fél Matkovich Ilona, hogy ilyen szigorúan próbálja cenzúrázni a valóságot? A politikus Matkovich Ilona még a szemébe tudna nézni az újságíró Matkovich Ilonának? Vagy a Magyar Narancsnál is ilyen liberális cenzúrához szokott?