ELTÁVOLÍTOTTA A FACEBOOK A FIDESZ-VÁC OLDALT

Először korlátozta, majd eltávolította a Facebook a váci Fidesz közösségi oldalát. Érdemi indoklás vagy figyelmeztetés nem volt.

Több mint egy hete nem fér hozzá a “FIDESZ-VÁC” Facebook-oldalhoz Szádoczki Imre, a váci Fidesz elnöke. Megkeresésünkre elmondta: meglepetésként érte őt, amikor bejegyzését nem tudta közzétenni még napokkal ezelőtt. Először arra gondolt, hogy a Facebook átmenetileg nem működik. Később kiderült, hogy korlátozták; napokkal később pedig bebizonyosodott, hogy törölték a váci Fidesz oldalát, mert az “nem felelt meg közösségi alapelveinknek”.

Szádoczkit hidegzuhanyként érte az eset, ami szerinte azért különösen felháborító, mert közelednek az önkormányzati választások és a közösségi médiában is szeretnének minél több embert elérni választási programjukkal. Hangsúlyozta: “ugyanúgy küzdeni fogunk, ez nem tántorít el minket.” Többezer követője volt az oldalnak, így a helyi jobboldal erős hátrányba került a közösségi médiában.

Érdemi indoklást a Facebook nem adott, sőt a mellékelt képernyőképen is látható, hogy azt írják: „Jó hír: nincs megjelenítendő szabálysértés”. Tehát szabálysértés nincs, indokolás nincs, csak egy sablon értesítés az oldal eltávolításáról. A helyi Fidesz a döntés ellen fellebbezett a Facebook-nál, de semmi választ nem kaptak.

Közben a szintén dunakanyari nagymarosi Fidesz oldalt is elérhetetlenné tette a Facebook, de ott a fellebbezés hatására újraindulhatott az oldal.

Mint ismert, pár nappal ezelőtt a Facebook a ferencvárosi Fidesz oldalát tiltotta le, de a megjelent sajtóhírek után újra engedélyezte az oldal működését.

Vácon egyébként nem először jelenik meg a cenzúra. A város balliberális polgármestere, Matkovich Ilona hivatalba lépése utáni első polgármesteri utasításával szájzár rendeletet vezetett be. Matkovich megtiltotta, hogy a váci önkormányzati cégek vezetői és munkatársai az ő előzetes írásbeli engedélye nélkül a városvezetésre negatív véleményt mondjanak a nyilvánosság előtt vagy posztoljanak a Facebookon.

A döntés azért is ért váratlanul mindenkit, mert Matkovichék a kampányban lépten-nyomon azt hangoztatták, hogy az egyik legfontosabb érték számukra a szabadság és a nyilvánosság. A szájzár rendeletet az Ombudsman is megvizsgálta és jogsértőnek találta. A cenzúra az önkormányzat közszolgálati Facebook oldalán is mindennapos: gondolkodás nélkül letiltják azokat a kommentelőket, akik kritizálják a városvezetést.