VÁCI SZÁJZÁR RENDELET: a facebook posztolást is előzetes polgármesteri írásbeli engedélyhez kötötték

A szólásszabadsággal és a józan ésszel össze nem egyeztethető polgármesteri utasítást adott ki Matkovich Ilona: minden önkormányzati cég minden dolgozója, megbízottja, alvállalkozója csak a balliberális polgármester asszony előzetes írásbeli engedélyével nyilatkozhat a sajtóban vagy szólalhat fel nyilvános eseményen, de engedély kell egy facebook poszthoz is, ha az önkormányzatot érintheti. Vácon a Polgármesteri Hivatal december 12. óta Cenzori Hivatal.

Élete első polgármesteri utasítását adta ki Matkovich Ilona 1/2019. (XII. 12.) számon. És hogy mi volt jelenleg Vácon a legfontosabb kérdés, ami miatt a polgármester először hivatalosan billentyűzetet ragadott? Amit saját kezű aláírásával szentesített? Az óvodások helyzetének javítása, a takarékos működés vagy a közterületek tisztasága? Nem. A polgármester számára a legfontosabb ügy ma Vácon az önkormányzati cégek alkalmazottainak, vezetőinek, megbízottjainak és alvállalkozóinak elhallgattatása.

Matkovich Ilona polgármesterré választása előtt 16 évig volt a Magyar Narancs újságírója, ahol hétről hétre ostorozzák a kormányt a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása miatt. Kampányai másról sem szóltak, mint a Fidesz-KDNP kormány „elnyomásával” szemben a szabadság hangsúlyozásáról. Egyik első polgármesteri útja Karácsony Gergelyhez vezetett, aki szintén nap, mint nap elmondja, hogy a polgári kormány nem biztosít elég szabadságot az embereknek, értsen ezalatt bármit is.


És mi lett abból, amikor a szólásszabadságot zászlajára tűző balliberális politikus Vácon polgármester lett? Cenzúra, elhallgattatás, a kritika jogi eszközökkel való elfojtása. Nem ezt ígérte, de lassan Vácon megszokják, hogy mást mond ellenzékben és mást tesz a hatalomban.

Az utasítás szövege nem a valótlan közléseket szankcionálja, hanem az önkormányzatra nézve hátrányosakat. (A szöveg nem a polgári jogban bevett „olyan valótlan közlés” szóhasználatot használja, hanem csak simán az „olyan közlés” szófordulatot „valótlan” nélkül.) Tehát hazudni szabad, ha az a városházát dicséri, de az igazat elmondani tilos, ha az a hatalomban levőket sérti. Ez ma a balliberális demokrácia és szólásszabadság felfogás.

De nézzük a dolog gyakorlati oldalát. Az utasítás szerint a kérelmeket közvetlenül a polgármesternek kell benyújtani és közvetlenül ő dönt róluk. Előzetesen, írásban kiadott engedéllyel. Elképzelhető az, hogy a munkaidejének jó részét azzal töltse egy polgármester, hogy az önkormányzati társaságok munkavállalóinak, megbízottainak, vállalkozóinak facebook, instagram és twitter üzeneteit nézi át előzetesen? Tényleg a cenzúrázás a legfontosabb feladata egy városi polgármesternek? Tényleg ennyire a fejébe szállt a hatalom két hónap alatt az új polgármesternek?

Az utasítás ugyan úgy fogalmaz, hogy az önkormányzat jó hírnevét veszélyeztető közlések és posztok esetében jön a szankció, de jól tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy mostantól tilos bármilyen kritika, bírálat, ellenvélemény. Aki nem ért egyet, aki szerint nem minden döntés tökéletes, az vagy hallgasson, vagy távozzon.

A polgármesteri utasítás nem csak a vezetőket fogja rövid pórázra, hanem a portást és a takarítót is, mivel a 3. pontja szerint az „utasításban foglaltakat érvényesíteni kell a társaságok munkavállalói, valamint a társasági feladatok ellátására kötött megbízási és vállalkozói szerződéssel foglalkoztatottak esetében is.” Ha tehát egy takarító a közmeghallgatáson elmondja, hogy alacsony a bére és többet szeretne keresni, máris jöhet a jogi felelősségre vonás. Ha egy hómunkás kiposztolja, hogy melyik utca járható, és melyik csúszós, mivel azt nem tudták még eltakarítani, szintén felléphet a polgármester a Ptk. adta jogi eszközökkel. Retteghetnek az óvodák, a szemétszállítók, a közterületesek és mindenki, akinek köze van az önkormányzati társaságokhoz. És természetesen a színház igazgató se mondhatja el, hogy a csökkentett források miatt elmarad egy tervezett új darab olvasópróbája.


Azt pedig magyarázni se kell, hogy miért akar minél többeket elhallgattatni Matkovich Ilona. Neki ebben a decemberben nem az adventi naptár, hanem a botránynaptár ablakai nyílnak ki nap, mint nap. Csak pár szemelvény azon ügyek közül, amelyekről a kampányban szó se volt, de október óta egyre több váci idegeit borzolják:

– alpolgármesterek számának növelése (egyet ígértek, három lett)
– képviselői pótlékemelések (három-, illetve hatszoros)
– újraválasztott jobboldali képviselők megfosztása a bizottsági tagságuktól
– új adók bevezetése
– 30%-50% vállalkozói adóemelések
– a székely zászló a balliberális hatalomátvétel után pár napig eltűnt a városházáról, majd kínos magyarázkodás után került vissza
– 5 milliárdos kormányzati támogatás visszaadása (többfunkciós kulturális, sport és szórakoztató rendezvénycsarnok építése és környezete zöld megújítása)
– a rendezvénycsarnok fenntartásáról nem készült hatástanulmány, bár a magas fenntartási költségekre hivatkozva adták vissza a támogatást
– saját 8 fejlesztési célja előkészítésének megindítását sem támogatta saját forrásból a közgyűlésben
– a színház támogatásának jelentős csökkentése (ami automatikusan együtt jár az állami támogatás arányos csökkenésével)

Téved az a politikus, aki úgy gondolja, ilyen jogkorlátozó rendelkezésekkel útját tudja állni az egyre sűrűsödő kritikának.