Ami a hivatalos tájékoztatásból kimaradt: csendes demonstrációt tartottak

Néhány váci polgár fontosnak tartotta, hogy a szerdai képviselő-testületi ülésre bejöjjön és molinóval tiltakozzon az őket hátrányosan érintő rendelet ellen. A demonstrációjukat követően megkérdeztük a szóvivőjüket, Vogel Csabát, hogy mi késztette őket e csendes tüntetésre?

– Végső elkeseredésünkben döntöttünk úgy, hogy ma bejövünk és néma tiltakozással próbálunk hangot adni azoknak a kéréseinknek, melyeket hetek-hónapok óta intéztünk a polgármester asszony irányába. Korábban többen, többféle megkereső levéllel fordultunk a társadalmi együttélés nevű rendeletmódosítás ellen, amelyben úgy változtatták meg a szabályokat, hogy a házfaltól az úttest széléig kötelezték a lakosokat a házuk előtti terület rendbetételére.

Több száz családot ez nagyon hátrányosan érint, az önkormányzat ezzel a rendeletmódosítással akár 1000 négyzetméter nagyságú terület karbantartását ráterhelte a város lakóinak egy jelentős részére, mindenféle segítségnyújtás nélkül, mindenféle szociális szempont figyelembevétele nélkül.

A mi utcánk az egyik legsúlyosabban érintett rész, ezért úgy döntöttünk, hogy petícióval fordulunk közvetlenül polgármester asszonyhoz. Két nap alatt 50 aláírást gyűjtöttünk össze, amely a mi utcánkat tekintve 90%-os arányú volt.

Több mint négy hete átadtuk átvételi elismervénnyel ezt a petíciót, a mai napig semmilyen visszajelzés nem érkezett. Akik ebben érintettek vagyunk, úgy érezzük, hogy ez a lakosság teljes semmibevétele.

Úgy véljük, hogy ez a rendelet nem kellően előkészített. Véleményünk szerint be kellett volna vonni az érintetteket, akiket igen hátrányosan érint ez a jelenlegi rendelet.

Csak reménykedni tudunk abban, hogy hasonló, a lakosságot hátrányosan érintő rendeletek megalkotása előtt a jövőben konzultálnak az érintettekkel, hatástanulmányokat készítenek. Különösen azért, mert korábban a koalíció azt az ígéretet tette, hogy minden lényeges kérdésben egyeztetnek az érintettekkel, azért is írtuk rá az egyik molinóra, hogy

„PÁRBESZÉDET!”.

A rendeletben az is benne van, hogy amennyiben nem hajtjuk végre, igen komoly bírságot vetnek ki.

Ez nem párbeszéd, hanem fenyegetés!

Megkérdeztem azt is, hogy a vészhelyzet alatt hogyan lesz a havonta megtartandó fogadóóra?

Négy emailemre egyáltalán nem válaszolt a polgármester asszony, egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy polgármesteri Facebook-bejegyzésre, amelyben a polgármester maga azt írta egy fél mondatban erről a jogszabály változásról, hogy további egyeztetések szükségesek.

A 168 órában adott interjújában azt állította, hogy a rendeletmódosítás senkit nem érint hátrányosan. Tehát egyszer azt mondta, hogy tárgyal az érintettekkel, máshol pedig azt, hogy senkit nem érint hátrányosan. Az ötödik emailemre azt írta vissza, hogy egyeztetett Kiss Zsolt alpolgármester úrral, aki járt kinn a helyszínen. Mivel én sajtótájékoztatót tartottam a körzet képviselőjével, ezért szerinte nekünk már nincs miről beszélni.

Az üzenet: kérhetsz bármit, nullának vagy tekintve, kedves váci polgár.