MOLNÁR J. PÉTER: TÁMADÁS MENETBŐL, AVAGY KI ÉRI EL ELŐBB AZ OSZTRÁK KISVÁROST?

A lényeg előtt egy rövid történelmi felvezetés. Idén ősszel lesz nyolcvan éve annak, hogy a szovjet csapatok elérték Budapest határát. Sztálin szeme előtt nem a magyar főváros, hanem az osztrák, vagyis Bécs lebegett, azt akarta elfoglalni még a britek vagy az amerikaiak előtt. Ezért parancsot adott Malinovszkij marsallnak, hogy menetből foglalja el Budapestet, és utána azonnal induljon tovább Bécs felé. Mivel azonban Malinovszkij a vártnál sokkal nagyobb ellenállásba ütközött, ez a terv nem jött össze.

Lássuk akkor most a lényeget. A váci baloldal, dacára annak, hogy két és fél hónap múlva itt a választás, még mindig nem hirdetett sem polgármester-jelöltet, sem pedig csapatot. Nyilván megvannak ennek az okai, de mivel információnk nincs, ne találgassunk.

Ami egyre inkább látszik: Matkovich Ilona megpróbálja menetből megtartani Vácot, hátha sikerül elérnie végre az osztrák kisvárost. Csakhogy úgy tűnik: egyik marsalljával összerúgta a patkót. Egyébként az öt éve bizonytalan, hogy most Ferjancsics alpolgármesterrel róka fogta csuka, vagy csuka fogta róka helyzetben taszigálták végig a várost, egy tisztje pedig elvérzett az arbonyúzi csatában.

Hogy mi lesz a vége ennek a belső harcnak, legkésőbb április 20-án kiderül. Ekkortól lehet ugyanis felvenni az ajánló íveket, amelyeket május 6-ig kell leadni.

A kérdés: vajon szerencsés-e a váci választópolgároknak olyan hadvezérben bízni, akiről két hónappal a döntő ütközet előtt nem tudják, hogy hadvezér-e, vagy báb? Vagy, ami még rosszabb: egy kevésbé tehetséges politikai kalandor(nő), aki csaknem öt év városvezetés után úgy sétál le, s föl a városában a virágokat szagolgatva, mint a macskák, miután átnevelte őket a Macskafogó, s csupán annyi a politikai mondanivalója, hogy Vác szép.

Még szerencse, hogy a paletta másik oldalán összeállt egy tenni akaró, új csapat, egy valódi tapasztalt generálissal az élen, akinek első blikkre nagyobb esélye van elérni az osztrák kisvárost, mint Frau Dafkénak valaha is volt.

Utóirat.

A szovjet csapatok aztán elérték Bécset. Budapest 109 napig tartotta magát. A bolgárok és a románok közben átálltak. Az osztrákok meg feladták a várost, mert azt hitték, hogy így a szovjetek nem fogják romba dönteni. Tévedtek. A bécsi csata alig több mint tíz napig tartott. A város épületeinek nagy része megrongálódott, vagy teljesen romba dőlt, a víz-, villany- és gázvezetékek teljesen használhatatlanná váltak. A megszálló szovjet katonák több hétig megállás nélkül fosztogattak és nőket erőszakoltak meg.

De jó: engedjük meg: Vác nem Bécs.

Csak egy wannabe osztrák kisváros.