EVEZŐS SZEZONNYITÁS ZÁSZLÓFELVONÁSSAL ÉS DUNA-KOSZORÚZÁSSAL

Hagyományosan zászlófelvonással és a Duna megkoszorúzásával köszöntötte az új versenyidényt a 30 éve alapított Vác Városi Evezős Club, a péntek délutáni alkalom egy több ünnepi programból álló eseménysorozat nyitánya is volt egyben, lévén, hogy immár 125 éve annak, hogy elkezdődött a sportág egyesületi szinten szervezett, sikerekben igencsak bővelkedő helyi története.

– Egy hagyományos, de a szokásosnál még ünnepibb eseményre gyűltünk ma össze, hiszen az idén a váci evezés egy és negyed százados jubileumához érkeztünk, bízzunk benne, hogy a jövőben is nagyon sokáig folytatódik majd ez a helyi sporttörténelem – köszöntötte a klubtagokat és a vendégeket Mácsik Miklós vezetőedző.

Kiss Zsolt alpolgármester a közelgő olimpia kapcsán kiemelte, hogy bőven vannak az egyesületnek olyan korábbi vagy még ma is aktív kiválóságai, akikre példaként tekinthetnek az újabb és újabb generációk tagjai, akik bizonyították, hogy egy ilyen kis vidéki klubból is el lehet jutni akár az ötkarikás játékokon való részvételig.

– A város, az önkormányzat megpróbál mindent megtenni azért, hogy ennek az egyesületnek az esetében is hozzájáruljon a lehető legjobb sportolási lehetőségek megteremtéséhez és folyamatos biztosításához, tehát igyekszünk megadni minden lehetséges támogatást – mondta az alpolgármester.

Dr. Fekete Károly elnök azzal kezdte köszöntőjét, hogy a harminc évvel ezelőtt alapított Vác Városi Evezős Clubnak a harmincegyedik szezonja kezdődik most, ugyanakkor 125 éves a váci evezés, és ebben a hosszú történetben magáért beszélő tényadat, hogy az elmúlt három évtizedben negyvennégy pontszerző helyezést értek el az egyesület legkiválóbb sportolói különböző világversenyeken, olimpiáktól kezdve világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon át a világkupa regattákig.

– A szigorúan vett jogszabályok szerint nem vagyunk jogutódai a korábbi klubnak, bár ez olyan szempontból jó lenne, ha a csónakházunk a miénk lenne jogilag is, de reméljük, hogy előbb-utóbb majd ez is megoldódik, és így a további fejlődésnek nem lesznek ilyen adminisztratív akadályai. Azt is el kell mondjam, hogy nagyon nehéz helyzetben van az egyesület anyagi szempontból, legújabban azért is, mert sokan eligazoltak tehetősebb klubokhoz, emiatt a bevételeink is csökkentek mind a tagdíjak, mind a szövetségi támogatás terén, a rendszeres, kiszámítható, kalkulálható városi támogatás pedig már jóval régebben megszűnt, tehát az idei év különösen nehéz lesz ebből a szempontból. A kiutat úgy keressük, hogy minden szóba jöhető pályázaton elindulunk, és igyekszünk növelni a taglétszámot egyrészt a bevétel növelése érdekében, no meg azért is, mert úgy érezzük, hogy még tovább lehet erősíteni a tömegsportban betöltött szerepünket.

Ezután Dávid Dominik és Horváth Csaba egy kétpárevezős hajóval vízre szállva megkoszorúzták a Dunát, kérve, hogy fogadja kegyeibe az evezősöket és minden más szerelmesét.