MEGJELENT AZ MME ELSŐ ÖTVEN ÉVÉT BEMUTATÓ KÖNYV

Megjelent a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) első 50 évét bemutató könyv – közölte a szervezet.

A kiadvány az 1974. január 6-án alakult MME eddigi tevékenységéről – a szervezet történetében először – teljességre törekvő áttekintést ad. A gazdagon illusztrált könyv 100 szerző összehangolt munkájának eredménye. Az archívumokból származó képek mellett 115 fotós közreműködésével készült több mint 300 kép, több térkép, grafikon és ábra is segíti a sikerekben gazdag első ötven év áttekintését.

Az MME közleményében emlékeztetnek arra, hogy az egyesült megalakulásától kiemelten kezelte az akkor a kipusztulás szélén álló ragadozó madarak gyakorlati védelmét.

Mint írják, a könyv 16 fő fejezetre és több mint 180 alfejezetre tagolódik, amelyben a szervezet megalakítása, a stratégia döntések története éppen úgy szerepel, mint a társadalmi kapcsolatot fejlesztése vagy a legfontosabb szakterületi kérdések: egyes madár- vagy kétéltű- és hüllőfajok védelme, országos szintű állományfelmérések, egyes kiemelt és gyakori fajok változásának hosszú távú nyomon követése.

Az MME sok évtizedes tevékenységének köszönhetően a kerecsensólyom, a parlagi sas, a rétisas, a kék vércse és más fajok állománycsökkenését sikerült megállítani, és állományaik mára jelentősen megerősödtek – mutatnak rá.

Ugyancsak az alapfeladatok közé tartozott a környezeti nevelés, ezért indította el, és működteti ma is az egyesület a Madarász ovi és Madarász suli programot. Ezekből több olyan vezető természetvédő és madarász nevelődött, akik ma már fontos állami és társadalmi feladatokat látnak el.

A kötet bemutatja az MME madárvártáit is éppen úgy, mint azt a megszámlálhatatlan kiadványt, könyvet, amelyet a tagok írtak, illetve melyeket az egyesület adott ki.

 

kiemelt kép forrása: mme.hu