VÁCI SZOLIDARITÁSI GYŰLÉS IZRAEL MELLETT

Szolidaritási gyűlést szervezett a Váci Zsidó Hitközség, a Váci Hit Gyülekezete és a Váci Közéleti Egyesület a váci zsinagógában. Az eseményen a megjelentek együttérzésüket fejezték ki az izraeli háború áldozatai emlékére. A szervezők sajtóközleményét változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.

 ***

„Ímé, én részegítő pohárrá teszem Jeruzsálemet minden körülte való népnek; Júdának is az lesz, mikor ostromolják Jeruzsálemet. És azon a napon lesz, hogy nyomtatókővé teszem Jeruzsálemet minden népnek;  aki emelni akarja azt, mind szakadva-szakad meg, noha összegyűl ellene a föld minden pogánya.” (Zakariás 12:2,3)

A Váci Hit Gyülekezete és a Váci Közéleti Egyesület is hallatta szavát az aljas, embertelen terrortámadás kapcsán, amit a Hamasz terrorszervezet hajtott végre kiképzett gyilkosokkal az elmúlt napokban. Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke meghívására közel százan gyújtottak gyertyát október 13-án délután a  zsinagóga előtti téren kifejezve szolidaritásukat az áldozatok és hozzátartozóik, Izrael állama és polgárai, valamint minden zsidó ember felé.

A Hitközség elnöke a zsinagóga épületében köszöntötte a megemlékezés résztvevőit és kifejezte hitét abban, hogy a közösség ereje hatalmas, a közös megemlékezésnek ereje van, majd átadta a szót Surjányi Lehelnek, aki tolmácsolta Surjányi Csabának a Váci Hit Gyülekezete lelkészének beszédét.

A lelkész beszéde kitért arra a tényre, hogy Izrael jogos válaszcsapásával szemben a kezdeti sokk után már egyre többen szólítják fel a borzalmas tragédiát elszenvedett zsidó államot önmérsékletre, arányosságra. Miközben a szakértők igyekeznek magyarázatot találni a megmagyarázhatatlan gonoszságra és az izraeli-palesztin konfliktusban keresik a választ, képtelenek szembe nézni a történelmi igazsággal, hogy a zsidóknak joguk van őseik földjéhez.

„Mind a mérhetetlen gyűlölet, mind az üres mellébeszélés annak bizonyítéka, hogy a világ nem érti, vagy szánt szándékkal nem akarja megérteni ennek a konfliktusnak a lényegét. Van egy vallás, és van egy nép, amelyet közel 2000 évvel ezelőtt a római légiók megfosztottak hite legszentebb helyétől, és a világ azóta is megtagadja tőlük a visszatérés jogát. A zsidókat gyarmatosítóknak, betolakodóknak tekintik azon a szent hegyen, ahol Ábrahám oltárra helyezte Izsákot és ahol Dávid király tisztességes áron vásárolta meg azt a területet, ahol fia, Salamon felépítette az emberiség legcsodálatosabb építményét, a jeruzsálemi Templomot.

Legyen egyszer és mindenkorra világos: egyetlen vallás és egyetlen nép sincs, amely nagyobb előjogokkal rendelkezne a Templomhegyet illetően, mint maga a zsidóság! Az, hogy éppen őket kényszerítik, hogy csak lopva, rejtőzködve rebeghessenek el egy-egy imát ezen a helyen, az az emberiség történelmének egyik legnagyobb szégyene! A Hamasz gyilkosai is ennek a szégyenfoltnak a részei, amikor az „Al-Aksza” védelmében rendeznek tömegmészárlásokat!

Ahogy annak idején Herzl Tivadar felismerte, hogy a világ népei nem fogják megtűrni maguk között a zsidóságot, ezért csak a saját zsidó haza jelenthet védelmet és biztonságot számukra, úgy ma is fel kell ismernünk, hogy Izrael egy újabb exodusra szorul, mert a szekuláris nemzetközi rend ugyanúgy képtelen megadni nekik a hatékony védelmet, mint ahogy képtelen elismerni jogát az őseik földjéhez. Ez a konfliktus közvetve, vagy közvetlenül, de végül óhatatlanul el fog vezetni oda, hogy a zsidóknak ismét jogot kell biztosítani hitük legszentebb helyéhez!” – üzente a lelkész, felszólítva minden tényleges és névleges hatalom birtokosát, hogy ne akadályozzák a zsidóság spirituális hazatérését.

A Váci Közéleti Egyesület nevében Selmeci György elnök arról beszélt, hogy az Egyesület kötelességének érzi, hogy ezekben a nehéz órákban kiálljon Izrael mellett, illetve a városunkban és környékén élő zsidó származású emberek és Izraelben élő hozzátartozóik mellett. Elfogadhatatlannak tartják az Izrael civil lakosságát ért aljas, embertelen és szinte sátáni, brutális kivégzés sorozatot, amit az elmúlt napokban végrehajtottak a már egy éve titokban erre készülő Hamasz terroristái.

– Hálásak lehetünk, hogy Európának van még védelmező bástyája Közel-Keleten, Izrael állama, aki leköti és ezáltal védelmezi kontinensünket ezektől a sátáni képződményektől… Azért kell itt Európában, hazánkban és Vácon is kiállni, felszólalni, támogatni és imádkozni Izraelért a gonosz elleni háborúban, mert Európa egy időzített bomba lett – mondta.

Beszédében megköszönte, Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormánynak, hogy megakadályozta a hazánkban, az iszlám világ által az összes országába meghirdetett harag napjának megünneplését.

– Az izraeli események kimenetele nagyban befolyásolja Európa, Magyarország és Vác jövőjét is – hívta fel a figyelmet Selmeci György.

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke felolvasta a Hitközség üzenetét, amit Izrael állam magyarországi nagykövetének, őexellenciája Jácov Hadasz Handelszman nagykövet úrnak küldtek:

„Megrendülve szereztünk tudomást arról, hogy az elmúlt napokban példátlan terrortámadás érte Izraelt. Ártatlan emberek százai haltak meg, ezrek sérültek meg, sokakat elraboltak a terroristák. Vác és a Dunakanyar zsidósága, Izrael itt élő barátai közösen kiállunk Izrael mellett. Szolidaritásunkról biztosítjuk Izrael népét, különösen  testvérvárosunk Givatayim polgárait.

Osztozunk mélységes gyászotokban, veletek vagyunk a nehéz órákban, reméljük, hogy a gyilkosok mihamarabb elnyerik méltó büntetésüket.

Éljen Izrael! Éljen Jeruzsálem!”

A nagykövet válaszában megköszönte az együtt érző szavakat és a kiállást Izrael mellett.

Turai János beszámolt arról is, hogy október 11-én szerdán dr. Rétvári Bence államtitkár, országgyűlési képviselő látogatást tett a zsinagógában és átadta a kormány üzenetét, amelyben szolidaritásáról és védelméről biztosította a Hitközséget, a Vácon és a Dunakanyarban élő zsidóságot, majd közösen mécsest gyújtottak az izraeli mártírok emlékére.

Végül megköszönte a jelenlévőknek, hogy kifejezték Izrael iránti támogatásukat és részvétüket az áldozatok felé.

 ***