A MEMENTO MORI – A VÁCI LEGENDA CÍMŰ FILMET IS BEMUTATJÁK AZ EVA FILMMAKERS FESZTIVÁLON

Minapi írásában arról számol be a Papageno.hu portál, hogy a 2021-ben életre hívott EVA FilmMakers Fest idei, szeptember 22 – 28. között tartandó eseménysorozatában többek között a Memento mori – A váci legenda című filmet is bemutatják a szervezők a hivatalos programban.

Tehát az idén szeptember utolsó két hetét összekapcsolva rendezik Sepsiszentgyörgyön az EVA FilmMakers Fest harmadik kiadását, amely esemény Románia, de egyúttal egy jóval tágabb térség egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja.

A Papageno.hu így harangozza be az eseményt:
„A 2021 őszén indított EVA FilmMakers Fest abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben – egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul –, és a közönség elé tárjon ezúttal Románia, Magyarország és Irán női filmeseinek rendezésében készült filmeket. Az idei kiadást a múlt és a jelen ötvözése jellemzi, új filmeket vetítenek a korszakalkotó darabok mellett.

A rendezvény hivatalos megnyitójára szeptember 22-én, pénteken 17:30-kor kerül sor az Andrei Murecanu Színházban, a fesztivál első filmjét, Oláh Kata: Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című művét ugyanezen az estén 18:00 órakor láthatják az érdeklődők.

A fesztivál ideje alatt a következő alkotásokat vetítik különböző helyszíneken: Csángók és Anyám és más futóbolondok a családból, rendező: Fekete Ibolya
Digitális nomádom, rendező: Oláh Kata
Örökbefogadás, rendező: Mészáros Márta
A maga természete szerint és szabadon, rendező: Szebeni Zsuzsa, Ugron Zsolna, Bertha Lívia
A hetedik szoba, rendező: Mészáros Márta
Memento Mori – A váci legenda, rendező: Kiss Stefán Mónika
Veszélyes lehet a fagyi, rendező: Szilágyi Fanni.
Crai nou (Új király), rendező: Alina Grigore
Like fish on the moon (Mint hal a Holdon), rendező: Dornaz Hajiha

A korábbi kiadásokhoz hasonlóan egy sor kapcsolódó eseményt is kínál a fesztivál, például közönségtalálkozókat a filmrendezőnőkkel, Vincze Teréz filmesztéta moderálásával, valamint a filmes stábok más szakembereivel és művészeivel.

Az események között különleges helyet foglal el Irina Margareta Nistor, aki a romániai női filmkészítés rövid történetét mutatja be a fesztiválon vetített három film: Mircea George Cornea Patima (Szenvedély), Malvina Ursianu Serata (Estély) és Ada Pistiner (Stop frame at the table) alkotásai alapján.

Mariam Hamdy, az egyiptomi ASWAN Nemzetközi Női Filmfesztivál szervezője első alkalommal lesz jelen Romániában, és egy tematikus mesterkurzust koordinál, amelynek témája: tapasztalatok megosztása a nőkkel és nők számára szervezett filmfesztiválok szervezése terén.

A nők alkotói zsenialitását a művészetekben két másik különleges rendezvénnyel is ünneplik a fesztivál ideje alatt. Szeptember 26-án Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó és Kún Fruzsina képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás az árkosi művelődési központban. Ugyanezen az estén az Andrea Gavriliu rendezte Privitor (A néző) című előadást mutatják be az Andrei Murecanu Színházban.

Bár a projekt finanszírozása idén jóval kevesebb a korábbinál, az EVA FilmMakers Fest szervezői folytatják a vetítéseket Kovászna megye városaiban: Bodzafordulón, Szitabodzán, Kovásznán és Kézdivásárhelyen.”