MOLNÁR J. PÉTER: LEPATTANÓ

Napok óta attól hangos a váci internet, hogy a városban forog Scherer Péter fő-, és Patrick Duffy („a Dallas Bobbyja”) igencsak mellékszereplésével egy film a gombfociról, mint egy valódi magyar sikertörténetről. Ami valóban örvendetes tény. Olyannyira, hogy polgármester asszony úton-útfélen büszkélkedik is vele. És még ezzel sem lenne baj. De van persze – szokás szerint – egy nagy DE.  

Az elmúlt év nyarán hónapokon keresztül forgatták Vácon a Fehérek templomának múmiáiról szóló mozifilmet, a Memento morit. Ha létezik váci film, akkor ez az. A valóban komoly és nívós szereplőgárda mellett jelentős statisztát is mozgató produkcióban tényleg hétköznapi váci emberek szerepeltek, a forgatási napok szerint beosztva hol kosztümös, hol pedig modern kulisszák között. Valóban nincs váci, aki ne hallott volna a múmiákról, hiszen történetük valódi világszenzáció volt és azóta is töretlen a múmiákat bemutató múzeum népszerűsége.

De nem Matkovich Ilonának. Frau Dafke ugyanis fel sem tűnt a produkció környékén. Kerülte, mint ördög a tömjénfüstöt. Mint ahogy mindent, amihez köze van Rétvári Bencének. A Memento mori egy teljes nyáron át használta a jellegzetes váci helyszíneket, hogy a rendező Kiss-Stefán Mónika utasításai szerint a főszereplők (Trokán Nóra, Reviczky Gábor és Kamarás Iván) életre keltsenek egy igazi váci csodát. De sem akkor, sem a bemutatón, sem a számos ingyenes vetítés bármelyikén nem tűnt fel Vác város polgármestere.

Azt nem tudom, hogy azóta Matkovich Ilona megnézte-e a Memento morit. (Nemsokára lesz rá lehetősége, hiszen a közszolgálati televízió műsorra tűzi.) És nem irigylem tőle a Lepattanó című filmet se. Se Patrick Duffyt, sem pedig Scherer Pétert. 

De szerintem az mindennek a legalja, hogy a Memento morit agyonhallgatta és hallgatja azóta is, a Lepattanót meg szinte saját gyerekének tekinti. Nem is folytatom. Hogy klasszikussal éljek a végén: ki mit intéz magának.