VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG CÍMMEL NYÍLIK KIÁLLÍTÁS VÁCON

A természetfotó kiállítás szeptember 18-tól látogatható a K16 Kortárs Galériában, Vácon.

A Varázslatos Magyarország az ország legizgalmasabb természetfotó pályázata és szakmai platformja. Küldetése az, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti kincseire, és ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

A magyar természetfotó nagydíjának legszebb képei Vácon is láthatóak lesznek szeptember 18-tól október 18-ig, a K16 Kortárs Galéria nyitva tartási idejében: keddtől vasárnapig 10.00-17.00 óra között.

A Varázslatos Magyarország a 14. életévébe lépett. Az első meghirdetetett pályázat óta többezer természetfotós mérettette meg magát, több mint 40 ezer fotóval az eltelt évek alatt.

A pályázat keretében a fotósok kilenc hónapon át versenyeznek egymással, az év minden szakában kint vannak, és fényképeznek a természetben, majd munkáik legjavát mutatják be a szakmai zsűrinek, hogy ők kerülhessenek a ranglista élére. A szakmai zsűri a 2022-es pályázati évadban az alábbi nívós szakemberek részvételével büszkélkedhetett: Keleti Éva fotóművész, Máté Bence, Potyó Imre és Suhadya László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás operatőr, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

A nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával a VM 2021-ben megalapította A magyar természetfotó nagydíját. A díj annak elismerése, hogy az alkotó egyévnyi kemény munkával és tehetsége folytonos bizonyításával kiérdemelte a pályázat legjobbjának járó helyet. Minden évad legszebb képeiből egy gyönyörű fotóalbum és egy nagy volumenű kiállítás készül, melyet a nagyközönség az ország rangos kiállítóhelyein csodálhat meg.

A 2022-es pályázati évad képeiből készült kiállítás 70 alkotó 209 képét mutatja be. A tárlaton kiemelt helyet kap A magyar természetfotó nagydíjának első három helyezettjének portfoliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhat a látogató. A kiállításon továbbá egy reprezentatív válogatás mutatja be Magyarország tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát: gyönyörű tájképeket, állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó pillanatait, és művészi ábrázolásokat egy szabad szemmel láthatatlan világról.

A kiállításon szereplő alkotók: Daróczi Csaba, Kocsis Ferenc, Kaszás Norbert, Szűcs Boldizsár, Ambrus Tímea, Kőszegi Dániel, Mátraházi Tibor, Kis Szilveszter, Fáth Ádám, ifj. Németh Lajos, Halmos Endre, Pászthy Dávid, Hati Tamás, Völgyi István, Völgyi Sándor, Dr. Barsi Ernő, Borbély Krisztián, Hencz Judit, Ceglédi Ádám, Simay Attila, Barta Andrea, Micskó Zoltán, Vass Szabolcs, Oláh Attila, Szomju László, Cirkos Veronika, Boronkai Miklós, Kandolka Károly, Kékesi Henriette, Orliczki Attila, Dósa László, Ekler László, Gaál Zoltán Péter, Rajki Gábor, Tálos Csaba, Katona Péter, Kovács Dániel Csaba, Kurti Gábor, Kuti Péter, Nagy János, Tomori Zsolt, Urbán Helga, Benke Péter Valentin, Gyenti Balázs, Kronavetter Tamás, Darányiné Bakos Éva, Nádor Zsuzsanna, Udvardi László, Mihályi Dániel, Sepsi Péter, Vojnits József, Bóni Imola, Pintér Csaba, Dr. Jantyik Tibor, Dr. Rátkainé Kádár Andrea, ijfú Szujó Béla, Palcsek István, Herczeg Kinga, Kálovics Enikő, Kártyás Gergő, Seres Ádám Zoltán, Szeifert Gábor, Gárdonyi Annamária, Herendy Adrienn, Litauszki Tibor, Botos Éva, Bercsi Gábor, Kiss Andrea, Horesnyík Ervin.