GYÉR ÉRDEKLŐDÉS KÍSÉRTE A VÁROSHÁZA DÍSZTERMÉBEN RENDEZETT HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FÓRUMOT

A legnagyobb jóindulattal sem nevezhető eredményes társadalmasításnak, lakossági tájékoztatásnak a szerdán délutánra meghirdetett hulladékgazdálkodási fórum, mely a házigazda polgármester asszony szándéka szerint a hulladékszállítás állami szolgáltatóhoz kerüléséből adódó problémák feltárását szolgálta volna.

A városháza dísztermében csak az elnöki asztaltól távolabbi széksorok teltek meg többé-kevésbé, oda is jobbára hivatali dolgozók, képviselők, a városházi média tagjai ültek be elsősorban, úgymond civil oldalról csak néhány lakos illetve talán nyolc-tíz közös képviselő jött, látott és hallgatott nagyokat, illetve a végén azért sorjáztak a kérdések rendesen.

Ahogy az várható volt, Matkovich Ilona részéről a fórum gyakorta elhangzó refrénje lett, hogy a hulladékgazdálkodás sajnos már nem a város asztala, abba az önkormányzat nem tud érdemben beleszólni. Ám itt a sajnálkozás messze nem volt olyan párásodó tekintettel siránkozó és dacosan harcos, mint mondjuk a Bernáth Kálmán iskola tulajdonjogának az egyházi fenntartóhoz kerülése kapcsán. Olybá tűnt inkább, hogy a feladat olyan túlságosan nem hiányzik a városvezetésnek, az elhangzottak alapján a köztisztaság biztosítása, a közterületi kézi szemetesek ürítése is épp elég nagy teher és kihívás nekik, merthogy ez bizony önkormányzati hatáskör maradt.

A város szemetessége miatti felelőskeresésben elég hamar a közösség, a lakosság hozzáállására tevődött a hangsúly, mondván, hogy rengeteg a bliccelő (vagyis mások kukájába, illetve sokszor azok mellé potyázó), amit valóban igaznak lehet érezni, ám szinte reménytelen a hatékony ellenőrzés, adott esetben a felelősségre vonás.

Többszöri kérdés-válasz, visszakérdezés-megerősítés is adott egyfajta ritmust a fórumnak, a téma pedig a lakóközösségek úgynevezett blokk hulladékgyűjtő edényzetének tulajdoni kérdése volt, és fontos is hangsúlyozni, hogy a lakóközösségek a tulajdonosok, a jogállás minden velejárójával, például a szigetek biztonsága, a kukák együttes vagy egyenkénti zárhatósága, a fertőtlenítés iránti intézkedés és költségviselés kapcsán.

A Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója, Feigli Ferenc felhívta a figyelmet egy, a hulladékgyűjtők elkerítésénél jóval olcsóbb lehetőségre. Mint mondta, ezek a kukák elláthatók lakattal, s a lakóközösség dönthet úgy, hogy csak a szemétdíjat fizetők kapnak kulcsot, persze a hulladékszállító cég mellett.

Egyebekben az illetékes oldalról többen ráerősítettek még a hulladékudvar kínálta szemételhelyezés, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés igénybevételének lehetőségére.

VO-komment:

Azért az is ér egy bekezdést, hogy amíg önkormányzati hatáskör volt a hulladékgazdálkodás, addig Matkovich Ilona és társai mintha nemigen feszegették volna a problémákat, noha talán célszerű lett volna minél több ilyen városházi lakossági fórumot tartani, akár évente, s évente sem csak egyet.

Bezzeg most, hogy másé a hulladékszállítás felelőssége, a városvezetés máris nyitottá vált a problémák feltárására és kivesézésre.

Talán csak azért nem kezdődött túl vehemens másra mutogatás, mert a köztisztaság, a közterületi kézi szemetesek számának és ürítésének kérdése önkormányzati hatáskör maradt, s bizony ebben a témában is indokolt lehetne problémafeltáró fórumot tartani.