ADATTÖRLŐ CÍMKE JÁR AZ ÚJ MOBILHOZ ÉS LAPTOPHOZ

Aki új mobiltelefont vagy laptopot vásárol, a készülék mellé adattörlő címkét is kell kapnia.  A címkén található kóddal ingyen, teljes körűen lehet törölni mindent a készülékről, ha már nincs szükség a tárolt adatokra.

Az ingyenes adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően az új, tartós adathordozókat, vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedőknek a vásárlással egyidejűleg át kell adniuk a vásárló részére az adattörlő címkét. A címkén szereplő kóddal egy ingyenes adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, amellyel az eszközön tárolt adatok visszavonhatatlanul törölhetők.

Az adattörlésre igen nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához. Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak.

A címkék térítésmentes átadását, valamint az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, nyilvántartást folyamatosan ellenőrzi a Fogyasztóvédelmi Hatóság.