EMBERI ÜRÜLÉK A KÖZTEREKEN, FELHÁBORODOTT LAKÓK – EGYRE DURVÁBB A HAJLÉKTALANHELYZET MATKOVICH “OSZTRÁK KISVÁROSÁBAN”

Hatalmas galibát okozott egy hajléktalan férfi a Széchenyi István utcában szerdán reggel. Először a rendőrök, majd a mentők is kivonultak a helyszínre a földön fekvő férfihoz, aki annyira ittas volt, hogy a világát sem tudta. Arról pedig, hogy mekkora mocskot hagyott maga után, az olvasóinktól kapott képek árulkodnak. 

Szerdán reggel lakossági bejelentés után érkeztek ki a kutyás rendőrök Vác legforgalmasabb utcájába, ahol egy földön fekvő hajléktalan férfit találtak – tudtuk meg egy, a neve elhallgatását kérő olvasónktól, aki saját szemével látta az eseményeket. Mint mondta: a férfi olyannyira ittas volt, hogy alig tudott magáról és egyfolytában csak a borát kereste. Szinte már minden ott lakó ismeri őt, akiket gyakran kér arra, hogy hívjanak hozzá mentőt, mert epilepsziás rohama van. Olvasónk szerint a férfi ugyan küzd ezzel a betegséggel, de erre hivatkozik akkor is, amikor a rengeteg elfogyasztott alkoholtól képtelen lábra állni. Úgy tudjuk, hogy szinte heti rendszerességgel hívnak hozzá segítséget a járókelők. 

A hajléktalanhelyzethez mindenki máshogy viszonyul. Mi is megkérdeztük az utca emberét, hogy mi a véleménye az életvitelszerűen az utcán élőkről. Voltak, akik azt mondták, hogy étellel vagy pénzzel támogatják őket; és voltak, akik ugyan sajnálatukat fejezték ki, de szerintük akkor is megoldást kellene találni arra, hogy a hajléktalanok ne Vác legforgalmasabb közterein éljenek. 

Sokan említették, hogy az utcán élő emberek gyakran hatalmas mocskot hagynak maguk után, amit a járókelők undorítónak tartanak, többen fel is háborodnak a látottak miatt. 

Olvasóinktól kaptuk azokat a képeket, amik a szerdai esetet mutatják be. Egyik olvasónk épp a munkába indult, amikor az egyik élelmiszerbolt előtt rengeteg emberi ürüléket talált. Onnan nem messze szintén fekália nyomait lehet látni egy bankterminál mellett. 

Egyik olvasónk meglátása az, hogy a hajléktalanok miatt vannak, akik már elkerülik a sétálóutcában lévő üzleteket.

A hajléktalanok ügye a közösségi média egyik váci csoportjában is örökös téma. Sokan panaszkodnak arra, hogy a hajléktalanok gyakran agresszívek. Zaklatják a járókelőket a vasútállomás környékén és a Duna-parton, vagyis szinte mindenütt ott vannak a városban. Sokak szerint gyakran drog hatása alatt állnak.

A témában egy váci kommentelő azt írta, hogy “Egy »erős« polgármester kell, vagy közteres”. A közterület-felügyelők ugyan valóban járják az utcákat, de az ő fő feladatuk a szabálytalan autósok büntetése. Matkovich Ilona polgármester pedig folyamatosan azt kommunikálja, hogy Vác közbiztonsága javul, mintha nem venne tudomást a minden városlakót érintő és sokakat felháborító hajléktalan-ügyről.

Mindezek ismeretében felmerül a kérdés, hogy az önkormányzat vajon gondoskodik-e a közterületek és utcabútorok fertőtlenítéséről, és ha igen, milyen időközönként? Több járókelő érdeklődésünkre azt mondta, hogy nem mer leülni a köztéri padokra az esetleges fertőzésveszély miatt.

A témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a város balliberális polgármesterének, aki szeret elhatárolódni a válaszadástól. Amennyiben Matkovich Ilona reagál megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.