NEM VANDALIZMUS TÖRTÉNT A VÁCI KERESZTNÉL

Nem rongálták meg a Vác felett emelkedő Látó-hegyen lévő Szent Margit keresztet – írta meg a 0627.hu. A portál kiderítette: a keresztet az azt állító szervezet emelte ki a helyéről, mert egy teljesen újat helyeznek el a hegyen az eredetivel azonos méretben; vörösfenyőből, várhatóan októberben.

Álhír kering a sajtóban és az interneten, amely szerint vandálok ledöntötték és szétfűrészelték Vácon, a Látó-hegyen lévő keresztet, amelyet a Szentimrevárosi Egyesület állított 2001-ben.

Török Tamás, a szervezet ügyvezető helyettese a 0627.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy augusztus 21-én kiemelték a keresztet a helyéről. Ezzel egyidejűleg egy betonalapozást is végeztek, ugyanis az eredeti helyére szeretnék felállítani az újat. Mint mondta, a felújítás megkezdése előtt engedélyt kértek és kaptak az önkormányzattól a rekonstrukcióhoz, hiszen a terület tulajdonosa a váci önkormányzat.

A Látó-hegyi kereszt a sorban a hatodik volt, összesen hetet állított már fel magyarországi hegycsúcsokon a szervezet.

Török Tamás úgy fogalmazott: a váci kereszt meglehetősen sokat szenvedett az idők folyamán. 2001-ben történt a felállítása, még abban az évben ledöntötték. 2003-ban megint lefűrészelték, 2008-ban szintén. Tehát háromszor kellett helyreállítaniuk és 2008 óta csönd van. Most viszont nem rongálás vagy más beavatkozás miatt szükséges ez a felújítás, hanem 20 év alatt az eredeti állapota már megromlott a sok javítás következtében.

Az arra járó kirándulóknak azért tűnhettek rongálásnak a munkálatok, mert az egyesület szerette volna hasznosítani a kiemelt keresztet, így abból padokat készített a tűzrakó köré, ahol megpihenhetnek a turisták. Ugyanakkor elkerülte a figyelmüket a friss betonozási munka is.