ELÍTÉLIK A KÜLFÖLDI KAMPÁNYFINANSZÍROZÁST A MAGYAROK – MI LESZ ÍGY MATKOVICHÉKKAL?

A felnőtt magyarok döntő többsége nem tartja elfogadhatónak, ha pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb kutatásából. Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy vajon mennyien fogják támogatni a baloldalt a jövő évi választásokon? A baloldalnál ugyanis országszerte – és már Vácon is – bevett szokás, hogy a politikusok civilek bőrébe bújnak és egyesületeikhez külföldről gurulnak a Soros-dollárok.

Az Alapjogokért Központ közleményében felidézték, hogy eddigi információk alapján a baloldali pártok mintegy négymilliárd forintnyi forráshoz jutottak az amerikai progresszív körökhöz köthető szervezeteken keresztül, amelyet a 2022-es országgyűlési választás kampányidőszakában használhattak fel. A Nemzeti Információs Központ közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése nemzetbiztonsági kockázatként értékeli a politikai hatalom gyakorlását eldöntő választói akarat külföldi, közvetlen és szervezett befolyásolását.

A felmérésben a baloldali pártok politikai korrupciós botrányát a megkérdezettek túlnyomó része elítélte. A válaszadók 63 százaléka elfogadhatatlannak tartja a hazai pártok és politikusok kampányainak közvetett és közvetlen külföldi finanszírozását, és még a baloldali érzelmű szavazók több mint harmada (35 százalék) is elutasítja az idegen befolyásszerzést.

Az elemzés szerint az elutasító attitűd mögött az állhat, hogy a válaszadók az idegen érdekeket harsányan képviselő ellenzék politikai üzeneteivel nem tudnak azonosulni: háború és párhuzamos társadalmak helyett békét és biztonságot, genderpropaganda helyett gyermekvédelmet szeretnének – nem úgy, mint a magyarországi baloldal finanszírozói.

A magyarországi baloldal stratégiája, hogy a politikusok civilek bőrébe bújva egyesületeket hoznak létre, ahova a kormány megkerülésével érkeznek a Soros-dollárok. Vélhetően a jövő évi választásokat megelőző kampányukat is így kívánják finanszírozni. 

A váci háborúpárti városvezetés idén hozta létre az Összefogás Vácért 2024 Egyesületet, aminek a város polgármestere, Matkovich Ilona lett az elnöke. 

A Törvényszék erről kiállított végzésében az egyesület célja is meg van fogalmazva:

„Vác város polgárai egységének megteremtése és ennek segítségével érdekeik képviselete. Beletartozik ebbe a 2024 évi települési önkormányzati választásokon történő jelölt állítás, mert a demokratikus intézményrendszer működtetése együttműködés nélkül nem lehetséges.”

Mint ismert, a Soros-hálózathoz tartozó Ökotárs Alapítvány több másik szervezettel együtt osztja szét a kormány megkerülésével Magyarországra érkező uniós pénzeket.